Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zdroj TV JOJ: Mladý terorista z Viedne v lete skutočne zháňal muníciu v slovenskom zbrojárstve
Zdielať na

Zdroj TV JOJ: Mladý terorista z Viedne v lete skutočne zháňal muníciu v slovenskom zbrojárstve

BRATISLAVA / Útočník z Viedne sa chcel vyzbrojiť na Slovensku. Už v utorok ráno, iba niekoľko hodín po útoku, sa na webe rakúskeho denníka Heute.at objavila informácia, že si strelivo zháňal u nás. S veľkou pravdepodobnosťou ide o operatívnu informáciu, ktorou disponovali tamojšie bezpečnostné zložky už pred niekoľkými mesiacmi. Mladík svoj útok napriek tomu dokonal.

Podľa zdroja televízie JOJ sa mladík spolu so svojim kamarátom v polovici júla zastavili v Bratislave. V jednom z obchodov sa pokúsil kúpiť náboje do automatickej zbrane. Rakúšana macedónskeho pôvodu sem v polovici júla priviezol kosovský albánec. Ich nákup v Bratislave vykazoval známky amaterizmu. Nemali zbrojný preukaz.

„Ak má rakúsky občan rakúsky zbrojný preukaz, aj tak na našom území nemôže kupovať zbrane ani strelivo. Keby už mal európsky zbrojný preukaz, je to niečo iné," Ľuboš Kuruc, majiteľ predajne zbraní a streliva. Lenže zdroj televízie JOJ tiež uviedol, že mladík nemal žiadny zbrojný preukaz, a tak ho bratislavská predajňa nahlásila rakúskej polícii. V predajni teda nepochodil.

Naše bezpečnostné zložky pracujú aj s informáciou, že si mohol zbraň či strelivo zaobstarať na čienom trhu. „Mám informáciu, že tu mohol byť ten útočník, respektíve jeden z páchateľov, a mal záujem nakúpiť nejaké strelivo," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec.

Oslovili sme tri známe predajne zbraní a streliva v Bratislave. Všetky svorne tvrdia: U nás nebol. V jednej nám však povedali, že sa ich v lete NAKA pýtala na akéhosi podozrivého Rakúšana. Bezvýsledne.

"Sme v úzkom kontakte a preverujeme možný pohyb podozrivých osôb aj na území Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. "Bezpečnostné zložky si vymieňajú informácie o ľuďoch, ktorých majú ako podozrivých, kde vidíme práve aj užšiu spoluprácu medzi napríklad Rakúskou a Slovenskou políciou v tomto prípade," vyjadril sa Viktor Szucs, odborník na džihádistický terorizmus.

Prepojenie teroristov na Slovensko pritom nerezonuje prvý krát. Strojca Parížskych útokov z roku 2015 Salah Abdeslam bol iba 2 mesiace pred útokmi na Slovensku. Polícia zatkla podozrivých ľudí, no jeho komplici sa v čase slovenských razií ukrývali v Rakúsku. Pri útoku na redakciu časopisu Charlie Hebdo mali teroristi zbrane zo Slovenska. Naša tajná služba je preto v strehu aj teraz.

"Kľúčoví predstavitelia bezpečnostného manažmentu štátu už včera nariadili zvýšený výkon policajných a spravodajských zložiek ako reakciu na teroristický útok vo Viedni a jeho možné presahy na Slovensko," vyjadril sa riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy