Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia už preveruje certifikáty s negatívnym výsledkom. Pozreli sme sa, ako prebiehajú kontroly
Zdielať na

Polícia už preveruje certifikáty s negatívnym výsledkom. Pozreli sme sa, ako prebiehajú kontroly

SLOVENSKO / Tí, čo majú po celoplošnom testovaní potvrdenie s negatívnym výsledkom, môžu viac než tí, čo sa neboli testovať. S pocitom väčšej slobody sa vybrali ľudia na cintoríny. Málokto z nich však s istotou vedel, či skutočne môžu. Ľudí bolo pomenej a preto musia s obrovskými stratami rátať aj predavači kvetín a sviečok.

"Dozvedel som sa to z nejakého vysielania, kde hovoril premiér o voľnejšom pohybe pre tých, čo budú mať negatívny test. Takže tá sloboda bola trošku umožnená tým testovaním negatívnym," poznamenal jeden z návštevníkov. "Tak sa hovorilo, že keď bude negatívny, tak sa môže sa ísť, ale nebolo to presvedčivo povedané," odpovedal druhý návštevník. 

Návštevnosť bratislavského krematória je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi je viditeľne nižšia. Napriek tomu, že sa predpoludím v areáli nachádzala len približne desiatka návštevníkov, mnohé hroby boli ozdobené kvetmi, kde - tu zapálenými sviečkami.

Od rána do poludnia prišlo na cintoríny v hlavnom meste len zopár ľudí. Nízky počet návštevníkov robí vrásky miestnym predajcom. Už dopredu rátajú s veľkými stratami. "V tomto prípade môžu ísť na cintoríny, pokiaľ majú certifikát o negatívnom výsledku testovania," potvrdil podpredseda vlády Štefan Holý. 

"Momentálne sme predali jedny zápalky. Možno dosiahneme jedno percento, možno päť. To budeme môcť bilancovať večer," poznamenal predajca sviečok. "My sme na tom veľmi zle, lebo sme pestovatelia až 5 000 kvetov nasadených a vôbec sa nepredávalo. Dnes je jediný deň, čo sa môže, takže my sme vo veľkej strate. Pre nás je to veľmi zlé," priblížila majiteľka kvetinárstva. 

V popoludňajších hodinách už predsalen bolo na bratislavských cintorínoch viac ľudí, ale ich počet sa vôbec nevyrovnal predchádzajúcim rokom."Bolo mi veľmi smutno, že som včera nemohla prísť, keď mám rúško, sme vonku. Myslím si, že to testovanie sme boli hlava na hlave. Tak myslím, že teraz to určite využijem, zapáliť sviečku svojim blízkym, svojim rodičom," povedala návštevníčka. 

Na kontrolu cintorínov v malých obciach nie je vraj dôvod 

Viacerí starostovia sa zhodujú na tom, že na kontroly cintorínov v malých obciach nie je dôvod. "Keď sa pozrieme na stakčínsky cintorín, kde je vyše 1 000 hrobov a momentálne je tu 6 ľudí, tak nevidím v tom ohrozenie nikoho a nebožtíkom to neškodí. Ľudia vedia ako sa majú správať a správajú sa zodpovedne," reagoval starosta obce Stakčín Miroslav Bober. 

Aj cintorín v Poprade sa rozsvietil malými plamienkami. Veď tu ležia tí, ktorých milujeme a ktorí nám stále nesmierne chýbajú. Na cintoríne vládol úplný pokoj. Dokonca sme nevideli ani žiadne policajné hliadky. Ľudia postupne nesmelo prichádzali. Neboli si stále istí, či môžu.

Cintorín v Humennom kontrolovali mestskí policajti aj cez víkend. Podľa slov náčelníka tam neboli žiadne masy. Stretli tu iba zopár starších ľudí. V pondelok tam už bolo rušnejšie. Ľudia prichádzali priebežne a po certifikácie siahli v momente, keď zbadali hliadku. "Ľudia tú zatiaľ ústretoví, zatiaľ sme nenarazili na nikoho, kto by mal problém ukázať," zhodnotil Peter Krikunov, policajt MsP Humenné. 

Okrem cintorína budú námatkovo kontrolovať aj mestský park a obchodné prevádzky. Pripravení sú aj na situácie, ak by narazili na pozitívne testovaného. "Je na štátnej polícii, ako bude postupovať, môže byť potencionálnym šíriteľom nákazlivej choroby," vysvetlil náčelník MsP Humenné Marián Zub. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy