Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Robert Fico o svojom očkovaní: Nie som očkovaný a ani sa nedám očkovať
Zdielať na

Robert Fico o svojom očkovaní: Nie som očkovaný a ani sa nedám očkovať

Archívne video Archívna reportáž

Archívne video: Ficove vyjadrenia

BRATISLAVA / Bývalý premiér a predseda strany Smer - Sociálna demokracia Robert Fico v utorok na tlačovej konferencii obvinil vládu z falšovania údajov, ktoré sa týkajú očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Falšovanie sa týka priamo Roberta Fica a podľa jeho slov má súvisieť s povinnosťami, ktoré musia v rámci epidemických nariadení dodržiavať osoby prechádzajúce hranice štátu.

Fico mal podľa úradov 31. júla 2021 prekročiť štátne hranice Slovenskej republiky, čo však odmieta. Na základe platných epidemických opatrení by v takom prípade ako neočkovaná osoba musel absolvovať povinnú karanténu. Podľa úradov však vo formulári eHranica, ktorý musí vyplniť každý, kto hranice prekračuje, uviedol, že je plne zaočkovanou osobou.

Národné centrum zdravotníckych informácií Fica následne informovalo, že vyplnenie formuláru eHranica v jeho mene bolo hackerským útokom. Nakoľko sa vo formulári uvádza aj rodné číslo a ďalšie údaje, Fico považuje túto udalosť za hrubé zneužitie osobných údajov. Trestné oznámenie kvôli tomu nepodal, nevidí v tom význam.

Na základe informácie o prekročení hraníc následne Fica 3. a 7. septembra vyzval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, aby predložil doklad s potvrdením o vakcinácii, respektíve doklad o zaočkovaní osoby, nakoľko sa vo formulári uvádza, že je plne zaočkovanou osobou. Fico tvrdí, že ho úrad „otravuje už druhý alebo tretíkrát”, pričom žiadajú doklad o očkovaní na základe iného dokumentu, ktorý NCZI vyhodnotilo ako sfalšovaný. Predseda strany Smer upozorňuje, že podobná vec sa mohla stať aj iným občanom Slovenska. Považuje to za útok zo strany vlády a jej snahu o umelé zvýšenie zaočkovanosti v krajine formou falšovania potvrdení o očkovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy