Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zázrak menom laktoferín? Bežne dostupný mliečny proteín dokáže zablokovať koronavírus
Zdielať na

Zázrak menom laktoferín? Bežne dostupný mliečny proteín dokáže zablokovať koronavírus

BRATISLAVA / Mnohí ho jeme denne a ani nevieme, že môže prispieť k ochrane našich buniek pred COVIDom-19. Mliečny proteín laktoferín, ktorý sa nachádza v materskom mlieku, aj v kravskom. Vedecký tím okolo imunológa a biochemika Vladimíra Leksu zo Slovenskej akadémie vied zistil, ako tento mliečny proteín dokáže blokovať koronavírus. Verí, že tento poznatok v boji s pandémiou pomôže.

Mliečny proteín laktoferin, ktorý sa nachádza v materskom, ale aj kravskom mlieku a mliečnych výrobkoch, jednoducho povedané vie sťažiť a skomplikovať koronavírusu aby vstúpil do bunky. "Keď chce vstúpiť koronavírus do našich buniek, tak sa naviaže na jeden receptor a potrebuje byť ešte nastrihnutý probiotickým enzýmom, ten ho ešte skráti a vtedy sa dostane do bunky oveľa jednoduchšie," povedal biochemik Vladimír Leksa. 

A tento enzým, ktorý vírus zneužíva na to, aby sa ľahko dostal do našej bunky, dokáže zablokovať práve spomínaný mliečny proteín. Vladimír Leksa to prirovnáva k rozprávke o vlku a prasiatkach: "ten enzým je presne ten Kováč a vlk je ten vírus a tá chalúpka je naša bunka." 

Inokedy užitočný kováč teda enzým je oklamaný a zneužitý na to, aby ukul vlkovi tenší hlas a nechtiac pomáha vlkovi, teda vírusu dostať sa tam, kam chce. Tu nastupuje mliečny proteín laktoferín, ktorý zablokuje kováča a jeho pomoc. "My sme zistili, že ten mliečny proteín akože tomu kováčovi povedal pozor nerob to. On ho teda zablokoval," povedal Leksa. 

​Zatiaľ neboli poznatky odpublikované, prvá klinická štúdia ale vyzerá nádejne. "V Taliansku prebiehal klinický výskum, kde to dávali na úrovní bežnej dennej dávky 300 mg denne a skrátilo to liečebný proces alebo liečenie takmer o polovicu," vysvetlil Leksa. 

​Efekt vakcíny však nenahradí. "Nie je to zázračný liek, je to skôr doplnok stravy," povedal. 

​Vedecký tím upozornil na účinky laktoferínu už predtým v súvislosti s nádorovými ochoreniami či liečbou lymskej boreliózy. Nová informácia neprekvapila ani lekárov ktorí sa starajú o predčasniatka. "Veľmi dávno už vieme, že laktoferín je zázračná zložka materského lieka a pôsobí proti baktériám, vírusom a má imunoglobilačné vlastnosti," povedala prednostka Novonarodeneckej kliniky M.Rusnáka SZU Darina Chovancová. 

"Je to v mliečnych výrobkoch, v kravskom mlieku a v materskom mlieku," uviedol Leksa. On sám ho užíva v tabletkách. "Ja to jem už od začiatku pandémie. Jednu si dám vždy ráno a odporúčam to všetkým svojim známym," uviedol Leksa. 

​Otázka je, ako účinný bude laktoferin pri variante omicron, ktorý má oveľa viac mutácií ako delta. "Toto zatiaľ ešte nevieme. Doteraz všetky varianty využívali tohto kováča na vstup do buniek, ale či to bude robiť omikron, to ešte nevieme. Do určitej miery určite, ale možno sa naučil aj inak vstúpiť do bunky," dodal Leksa. 

Najčítanejšie správy