Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dobré správy. V Košiciach vyrobili v 3D tlačiarni respirátory
Zdielať na

Dobré správy. V Košiciach vyrobili v 3D tlačiarni respirátory

KOŠICE / Technická univerzita v Košiciach sa zapojila do výzvy "Pomôž Slovensku". Tlač implantátov vymenili za výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s koronavírusom.

Aj Technická univerzita v Košiciach pomáha. Pôvodne biomedicínske laboratórium vyrába ochranné pomôcky pre ľudí v prvej línii.

Univerzita dočasne pozastavila výskum pôvodných implantátov a sústredia sa najmä na výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok. Využívajú na to moderné vstrekovacie technológie či 3D tlačiarne.

"Cítime spoločenskú zodpovednosť prispieť k tej situácii, čo sa deje a pomôcť. Takže na tejto našej katedre máme momentálne 10 3D tlačiarní, na ktorých dokážeme tlačiť rôzne produkty," vysvetlil vedúci katedry Radovan Hudák. "Začali sme podľa výzvy a potrieb, ktoré potrebuje táto krajiny, robiť ochranné štíty, sme v príprave pre respirátory, ktoré sú na báze trvalej," hovorí dekan strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák.

Respirátor z ľahko udržiavaného materiálu bude na celý život a meniť si budete len filter vo vnútri. "Robíme aj spony na rúška. To je pre účely rýchlej výroby rúška z nejakej tkaniny a s gumičkou sa to potom zachytí na ušiach a dá sa vlastne rýchlo aplikovať to rúško bez potreby šitia," dodáva Hudák.

Prvá dávka do nemocnice

Prvá dodávka pomôcok poputuje do košickej nemocnici lekárom, ktorí sú v denodennom kontakte s možnou nákazou.

"Keďže sme boli pracovisko pripravené na tlač implantátov, tak si viete predstaviť, ten materiál má inú a vyššiu kvalitu, ale v tejto chvíli to nie je ľúto a jednoducho robíme z akéhokoľvek materiálu, ktorý máme," povedal dekan. Nevylučujú ani to, že respirátory budú časom dostupne aj pre verejnosť.

​Aj Česi už majú prvé respirátory vyrobené 3D tlačiarňou. Český inštitút informatiky, robotiky a kybernetiky, ktorý je súčasťou ČVUT v Prahe (CIIRC ČVUT), odovzdal ministerstvu zdravotníctva prvých pätnásť kusov prototypu respirátora "CIIRC RP95-3D". Ten bol v piatok úspešne certifikovaný ako ochranná polomaska ​​s najvyšším stupňom bezpečnosti FFP3, píše český portál čt24.

CIIRC začal s vývojom tohto ochranného prostriedku iba pred týždňom. Tím výskumníkov zapojených do európskeho centra excelentnosti RICAIP sa zameral na vývoj respirátora vytlačiteľný na 3D tlačiarňach technológií MJF. To, čo za normálnych okolností trvá mesiace, sa podarilo vyriešiť za sedem dní. Masku možno používať opakovane a na 3D tlačiarňach vyrábať kdekoľvek na svete.

"Od začiatku bolo cieľom čo najrýchlejšie vytvoriť kompletný profesionálny výrobok, ktorý bude plne funkčný a vyhovie prísnym normám," zhrnul zadanie Vladimír Mařík, vedecký riaditeľ CIIRC ČVUT, a dodal: "Naším zámerom bolo prispieť k vyriešeniu aktuálnej krízovej situácie. Úspech sme dosiahli vďaka mimoriadnemu nasadeniu tímu špičkových výskumníkov, technologickému vybaveniu, ale aj invenčnému prístupu k riešeniu problémov. "

Najčítanejšie správy