Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mobilné tímy očkujú v troch samosprávnych krajoch. Najvyšší záujem je v Prešovskom kraji
Zdielať na

Mobilné tímy očkujú v troch samosprávnych krajoch. Najvyšší záujem je v Prešovskom kraji

BRATISLAVA / Od štvrtka sa môžu zaregistrovať a následne očkovať vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna aj ľudia nad 50 rokov. Hlavným dôvodom je objem dodaných vakcín a tiež zvýšenie očkovacích kapacít. V Prešovskom kraji tento víkend začínajú s mobilným očkovaním. V porovnaní s Trnavským či Banskobystrickým krajom, kde mobilné tímy očkujú už niekoľko týždňov, je v Prešovskom kraji zatiaľ najvyšší záujem. Mobilné výjazdové očkovacie jednotky zatiaľ zriadili tri samosprávne kraje.

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok znížilo vekovú hranicu pre očkovanie vakcínami Pfizer a Moderna. "Posunuli sme vekovú hranicu smerom nadol. Ľudia nad 50 po zaregistrovaní dostanú Pfizer a Modernu. Mladší ako 50 zostáva AstraZeneca," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Vo videu si môžete pozrieť prehľad o počte zaočkovaných ľudí za stredu. Modré stĺpce sú počty ľudí zaočkovaných prvou dávkou vakcíny a červené stĺpce zobrazujú počty ľudí zaočkovaných druhou dávkou vakcíny. Ideálne by bolo, ak by oba stĺpce boli v rovnakej výške a počty zaočkovaných by tak rástli rýchlejšie. Pomôcť navýšiť počty zaočkovaných chce Prešovský kraj, zriadením mobilných očkovacích jednotiek už počas nasledujúceho víkendu.

"Pilotné výjazdové očkovanie budú zabezpečovať tri mobilné tímy v zložení: lekár, sestra a záchranár. Ich prvými zastávkami budú v sobotu 8. mája obce Raslavice, Hanušovce nad Topľou a Spišské Podhradie. V nedeľu 9. mája to bude Liptovská Teplička a Lemešany," ozrejmila hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. Zaočkovať chcú aj na základe zisťovania predbežného záujmu cez 13-tisíc ľudí. Nie je ale v ich možnostiach pokryť potreby všetkých obcí a preto napríklad v Medzilaborciach sa bude očkovať v telocvični. "My sme veľmi radi za aktívnych županov, pretože zriadené mobilné jednotky máme v súčasnosti 13, ktoré sú nemocničné a potom je to na samosprávnych krajoch," vyjadrila sa Eliášová.

Aj za obyvateľmi odľahlých obcí v slovensko-ukrajinskom pohraničí v týchto dňoch vyslali mobilné vakcinačné tímy. Miestni nemuseli nikam cestovať. V malej obci Ladomírov ich zaočkovali na obecnom úrade. Mohli sem prísť takpovediac aj v papučiach. "Dobré je to, lebo človek len pribehne z domu a hneď je doma. A v Snine musí čakať, ale tu raz dva, 10, 15 minút a už je doma," povedal obyvatelia Ladomírova.

Najväčšou výhodou je to, že ani miestnych obyvateľov, ani starostov to takmer nič nestojí. Obecné úrady poskytujú iba miestnosť, stôl a zopár stoličiek. "Nemocnica vyšla v ústrety, my lekári sme sa na to dobrovoľne nahlásili. Je to len na pár dní, aby sa ten okres poočkoval. Je to tá istá práca, len sa trochu viac nacestujeme," vyjadril sa lekár Martin Brečka. Doteraz zaočkovali zhruba desať obcí. "Je to vhodnejšie hlavne pre tých starých imobilných, ktorí nemôžu prísť do mesta," skonštatoval obyvatelia Ladomírova.

V Banskobystrickom kraji zaočkovali prostredníctvom mobilných výjazdových jednotiek za týždeň cez 400 ľudí. Vo výjazdoch pokračujú. Počty sa zvyšujú aj v Trnavskom kraji. Ministerstvo zdravotníctva chce v priebehu niekoľkých dní spustiť zatiaľ len vo forme pilotného projektu aj očkovanie v ambulanciách všeobecných lekárov. Všetko upresní už čoskoro. "Chceme očkovať pilotne len v 50 ambulanciách a potom sa rozhodneme, čo s tým," doplnila Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy