Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dostal 5 rokov a jeho majetok prepadne štátu. Elitný policajt Norbert Pakši už pozná svoj trest
Zdielať na

Dostal 5 rokov a jeho majetok prepadne štátu. Elitný policajt Norbert Pakši už pozná svoj trest

BANSKÁ BYSTRICA / Päť rokov za mrežami. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici potvrdil verdikt pre bývalého zástupcu riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho. Ex funkcionár dlhé roky vynášal informácie. Výška úplatkov dosiahla 380 tisíc eur. S políciou po zadržaní spolupracoval, prokurátor s ním uzavrel dohodu o vine a treste.


Norbert Paksi, bývalý vysoký policajný funkcionár, ktorého dostali do väzby desaťtisícové úplatky sa postavil pred sudcu v Banskej Bystrici.

"Samosudca Špecializovaného trestného súdu schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a obvineným,"  povedala hovorkyňa súdu Zuzana Zvalová.​


"Oľutoval, inak by ani nepristúpil k dohode," skonštatoval rozhodnutie Paksiho obhajca Ivan Kochanský.



Za podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa a korupciu mu pôvodne hrozilo 10 až 15 rokov. Po zadržaní počas akcie Božie Mlyny ale Paksi začal s políciou spolupracovať. Trest, ktorý mu uložili je tak podstatne nižší. "Súd mu uložil úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 5 rokov. Zároveň uložil obvinenému trest prepadnutia majetku a ochranný dohľad na 2 roky," dodala hovorkyňa súdu Zvalová.

"Prokurátor nesúhlasil s podmienečným uložením trestného stíhania, nemali sme inú možnosť," uviedol Kochanský.

Verdikt sa týka troch skutkov. Norbert Paksi bol podľa rozsudku dlhé roky na výplatnej listine mafiánskej skupiny Takáčovci, pre ktorých získaval informácie z vyšetrovania. Bol vo vedení úradu, ktorý má na starosti odposluchy a vyniesol informácie pre bývalého šéfa finančných kriminalistov Ľudovíta Makóa, o ktorého sa zaujímali v súvislosti s prípravou vraždy vyšetrovateľa. Od bývalého siskára Františka Böhma zase inkasoval mesačne od 1000 neskôr až 15000 eur za krytie obchodu s pančovaným palivom. Podľa rozsudku v rokoch 2012 až 2019 prevzal minimálne 380 tisíc eur. Keďže sudca dohodu schválil rozhodnutie je právoplatné a nie je možné sa voči nemo odvolať.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy