Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kvôli dištančnej výučbe nemôžu žiaci na stredných odborných školách praxovať, o zvieratá sa starajú učitelia
Zdielať na

Kvôli dištančnej výučbe nemôžu žiaci na stredných odborných školách praxovať, o zvieratá sa starajú učitelia

BRATISLAVA / Pre pandémiu Covid - 19 žiaci stredných škôl nechodia do školy, ani nevykonávajú prax v školských prevádzkach. Na školách, kde chovajú rôzne druhy zvierat museli všetky práce za žiakov vykonávať učitelia. Nemohli zrušiť ani výlov a predaj vianočných rýb. Ak by to urobili o rok ryby by mohli byť nepredajné.

Nemohli zrušiť ani výlov a predaj vianočných rýb. Ak by to urobili o rok ryby by mohli byť nepredajné. Pominulé roky pri vianočnom predaji pomáhali žiaci, teraz všetko musia robiť pedagógovia.

Žiaci stredných škôl majú dištančnú formu štúdia, nechodia do školy ani na odbornú prax. "Tieto kapry sme doviezli z našich rybníkov z Veľkého Blahova," opisuje pôvod rýb Michal Madžunkov, zástupca riaditeľky Strednej odbornej školy poľnohospodárskej a veterinárnej v Ivanke pri Dunaji. "Celý rok sme všetky práce spojené s chovom rýb vykonávali sami, aj teraz predaj robíme bez našich žiakov. Tento rok je pre nás a odborné školy veľmi, veľmi ťažké," konštatuje Madžunkov. Počas koronakrízy by si mali ľudia uvedomiť, čo je naozaj dôležité. "Prvovýrobcovia by mali byť všemožne podporení, či už to sú chovatelia rýb, či chovatelia oviec, či kureniec," vyjadril svoj názor Jaroslav Šubiak, jeden z pedagógov. Ľudia z obce sú na vianočné kapre zvyknutí. Predaj museli zorganizovať aj preto, aby ryby skončili tam, kde majú. "Keby sme tie kapre neodlovili, a nechali ich ešte jeden rok v rybníku, tak väčšina tých rýb by prerástla, to znamená, že tá hmotnosť by bola niekde okolo 5 kg, čo už nie je úplne ideálne pre väčšinu zákazníkov," hodnotí situáciu Madžunkov. Pre zamestnancov školy a obyvateľov obce predajú približne od 4 do 5 ton rýb. "Tento rok to uskutočňujem ambulantnou formou, s tým, že sa individuálne objednávali a teraz vybavujeme ich objednávky," povedala Katarína Kubišová, riaditeľka Strednej odbornej školy poľnohospodárskej a veterinárnej v Ivanke pri Dunaji. Obyvatelia Ivanky pri Dunaji sú spokojnými zákazníkmi a možnosť nákupu využívajú už niekoľko rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy