Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pandemická komisia navrhuje ešte prísnejšie pravidlá, aj zákaz vychádzania
Zdielať na

Pandemická komisia navrhuje ešte prísnejšie pravidlá, aj zákaz vychádzania

BRATISLAVA / Pandemická situácia sa na Slovensku za posledný týždeň vážne zhoršila. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Situácia je podľa neho natoľko vážna, že pandemická komisia v piatok prehodnocovala svoje stanoviská z predchádzajúceho týždňa. Do ďalších dní navrhuje výrazné sprísňovanie opatrení.

Mal by platiť zákaz vychádzania tak ako to bolo pred pilotným testovaním na Orave a po celoplošnom testovaní na Slovensku. Epidemiológovia rovnako chcú, aby sa nesmelo pohybovať medzi okresmi. "Mohlo by sa vychádzať iba kvôli práci, materskej školy, a kvôli nevyhnutným potrebám, avšak iba v rámci okresu," informuje Krajčí. "Čím neskôr lockdown zavedieme, tým dlhšie musí trvať, kým sa dostaneme k pozitívnym číslam, aby sme opatrenia uvoľnili a dostali sa do oranžovej zóny," doplnil minister. 

Do potravín by sa mohlo chodiť len najbližšie k bydlisku.

Dôležitým faktorom je počet hospitalizácii a denný nárast prípadov. Tieto indikátory určujú budúcu záťaž pre nemocnice. "Situácia je veľmi veľmi vážna, preto bol odborníkmi podaný návrh na tvrdý lockdown. Podstatou je zákaz vychádzania. Nie preto, aby sme sa nepohybovali, ale aby sa ľudia nezdružovali," vysvetľuje Hudečková, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu. 

Tento zákaz by mal začať platiť čo najskôr a zrušil by sa až potom, kedy sa situácia na Slovensku zlepší. Čaká sa na potvrdenie z úst ministra zdravotníctva.
Odborníci žiadajú aj zjednotenie pravidiel lockdownu, čo by v praxi znamenalo, že by sa zrušili výnimky. O všetkom ale rozhodne v pondelok ústredný krízový štáb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy