Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka vetovala zákon o obedoch zadarmo. Podľa nej o jedlo môže prísť až 47 tisíc detí
Zdielať na

Prezidentka vetovala zákon o obedoch zadarmo. Podľa nej o jedlo môže prísť až 47 tisíc detí

Archívne video

BRATISLAVA / Obedy zadarmo, ktoré mali byť nahradené daňovým bonusom z dielne SaS dostali prezidentkinu stopku. Podľa jej názoru táto novela zákona by mohla zasiahnuť až 47 tisíc detí žijúcich v riziku chudoby.

"Podľa prezidentky by v dôsledku tejto novely vznikli tri kategórie detí. Jedna, ktorá bude mať nárok na obedy zadarmo, druhá kategória detí, ktorých rodičia si budú môcť namiesto obedov zadarmo uplatniť daňový bonus a nevhodným nastavením kritérií v zákone by však vznikla aj tretia skupina detí, ktoré prepadnú medzi obe opatrenia," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku. 

V minulosti rovnaký postoj zastávalo aj Združenie miest a obcí. Podľa podpredsedu Jozefa Turčányho dvojnásobným daňovým bonusom "sa čiastočne tento pozitívny vplyv na tieto rodiny bude strácať." V dôsledku toho budú musieť v jedálňach prepúšťať. Pritom už teraz nárast nezamestnanosti aj v súvislosti s pandémiou potvrdilo Ústredie práce.

Úrad vlády ale svoje kroky obajoval s tým, že takto rodiny s deťmi dostanú o 30 miliónov eur ročne viac. "Pre rodiny s deťmi je to výhodnejšie, pretože zatiaľ čo dotácia na obed zadarmo sa poskytovala iba počas školského roku, na daňový bonus má rodič nárok 12 mesiacov v roku. Obedy zadarmo však budú naďalej poskytované deťom, ktorých rodičia sú v ťažkej sociálnej situácii, alebo sú obaja nezamestnaní," uviedol stanovisko k danej situácii Úrad vlády SR.

 


"Sú to deti, ktoré sú v riziku chudoby, hoci ich rodiny majú príjem vyšší ako hranica životného minima, ale súčasne je nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus. Podľa expertných odhadov Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií Slovenskej republiky a Útvaru hodnoty za peniaze sa to týka až 47 tisíc detí," podotka Čaputová s tým, že pomer medzi hranicou chudoby a životným minimom sa líši podľa veľkosti rodiny. 

Prezidentka tak navrhuje príjmovú hranicu pre získanie dotácie, ktorá by sa mala nastaviť minimálne na úroveň dvojnásobku životného minima. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy