Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vianočné trhy nám klopú na dvere: Aké budú opatrenia?
Zdielať na

Vianočné trhy nám klopú na dvere: Aké budú opatrenia?

BRATISLAVA, POPRAD, BARDEJOV / Rozhodnutie poslancov je mimoriadne dôležité aj pre starostov a primátorov. Mnohí z nich totiž začínajú pripravovať vianočné trhy, lenže v aktuálnej neistote to mohli byť peniaze vyhodené do vzduchu. Teraz už je jasné, že trhy môžu byť za istých podmienok aj v čiernom okrese.

V hlavnom meste už rozkladajú stánky na vianočné trhy

Tie by mali odštartovať presne o dva týždne a teda, 26.novembra. Vstup na ne ale bude prísne kontrolovaný. "Dovnútra budú môcť vstúpiť len účastníci, ktorým to bude dovoľovať platný COVID semafor, teda buď v režime plne očkovaní alebo OTP," informuje hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová. 

V praxi by to malo fungovať podobne, ako na jednom z bratislavských streetfood parkov

Návštevníci streetfood festivalu v Bratislave môžu ochutnať chute celého sveta. Tentokrát ale  s jedným obmedzením, všetci musia byť kompletne zaočkovaní. Návštevníci sa zhodli, že práve toto je cesta k tomu, ako sa bezpečne zúčastniť zaujímavého hromadného podujatia.  

Vianočné trhy sa budú môcť organizovať aj v čiernych okresoch

Vstup tam bude len pre zaočkovaných. "A to pre najviac 100 zaočkovaných ľudí. S tým, že vstup aj výstup je regulovaný. Samozrejme je dôležité a nevyhnutné mať prekryté horné dýchacie cesty," informuje hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. 

Ak sa však epidemická situácia ešte zhorší, posledné slovo má RÚVZ, ktorý môže opatrenia ešte sprísniť. Niektoré mestá a obce preto robia trhy skromnejšie, ako po iné roky a iné ich nebudú organizovať vôbec.

Podtatranské trhy budú oveľa v chudobnejšej podobe 

"Máme ich pripravené, ale to, či vôbec budú rozhodne Regionálny úrad verejného zdravotníctva," hovorí primátor Popradu Anton Danko. 

Na tohtoročných trhoch budú chýbať stánky s dobrým jedlom i vianočným punčom. Mesto sa tak rozhodlo napriek tomu, že výdaj jedla na hromadných podujatiach im vyhláška nezakazuje. "V čiernych okresoch, aj v prípade hromadných podujatí, teda vianočných trhov, je povolený výdaj jedál a rovnako aj nápojov," hovorí Račková. 

Poprad je momentálne v čiernej farbe, trhy plánujú skrátiť na tri dni a budú tesne pred Vianocami. S najväčšou pravdepodobnosťou v OTP režime.

Samospráva v Bardejove  žiadne vianočné trhy neplánuje 

"Ak by sa situácia výrazným spôsobom zlepšila, sme pripravení do 48 hodín aktivizovať tie podujatia, ktoré sú smerované práve k tým Vianociam a ktoré máme pripravené," hovorí primátor Bardejova Boris Hanuščak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy