Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Minúty, ktoré rozhodujú o živote, môže ušetriť takzvaná záchranárska ulička. Ako ju vytvoriť?
Zdielať na

Minúty, ktoré rozhodujú o živote, môže ušetriť takzvaná záchranárska ulička. Ako ju vytvoriť?

SLOVENSKO / Stane sa vám nehoda, okamžite potrebujete pomoc, čakanie na to, kým začujete blížiacu sa sirénu zdravotníkov je však nekonečné. Drahocenné minúty, ktoré často rozhodujú o živote a smrti, môže ušetriť aj takzvaná záchranárska ulička.

Šťastný koniec nemusel mať príbeh, ktorý sa odohral vlani na Prístavnom moste v Bratislave. Záchranári viezli do nemocnice len 9 mesačné bábätko s podozrením na intoxikáciu. Vodiči ale na ceste nevytvorili záchranársku uličku, čo skomplikovalo poskytnutie prvej pomoci. "Tie autá videli, že sa to zasekáva, aj tak sa tlačili jeden na druhého a nezačali robiť už pri začínajúcej zápche záchrannú uličku," hovorí záchranár Eduard Sido.

Každý z vodičov sa môže ocitnúť v krízovej situácií, kedy bude potrebovať pomoc záchranárov. Vytvorenie záchranárskej uličky preto netreba ignorovať, aj vy sa totiž môžete podieľať na záchrane ľudského života.

Policajti so zapnutými majákmi musia často doslova zastaviť a počkať, kým si ich vodič vizuálne všimne. "S týmto problémom sa dennodenne stretávajú nielen policajti, ale aj hasiči, či záchranári, ktorí sa ponáhľajú na vážne, život ohrozujúce prípady," informuje hovorkyňa KR PZ Trnava Zlatica Antalová. 

Podľa cestného zákona musí byť záchranárska ulička široká najmenej tri metre. Ak sa dostanete do kolóny vytvorte priestor na prejazd ešte pred tým, ako sa priblíži vozidlo s prednostnou jazdou a presuňte sa čo najviac k najbližšej krajnici. Uvoľniť cestu musia vodiči nielen na diaľnici, ale aj na všetkých hlavných či vedľajších cestách.

"V prvom rade treba myslieť na to, aby sme nechali nejaký priestor, v ktorom tí hasiči by mohli prejsť. Lebo jednoducho, pokiaľ oni tam vpredu nezachránia tých ľudí, tak všetci ostatní budú o to dlhšie čakať," hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský. 

Vodiči po prejdení vozidla s prednostnou jazdou nesmú záchranársku uličku použiť. Závažným spôsobom by totiž porušili pravidlá cestnej premávky. Policajti im môžu za tento priestupok uložiť pokutu a z peňaženky by im tak mohlo ubudnúť až 300 eur.

"Od 1. apríla 2020 bola prijatá novela zákona. Zákon hovorí tak, že orgán policajného zboru musí uložiť pokutu. Nie je tam stanovená možnosť," informuje právnik Milan Ficek

Súvisiace články

Najčítanejšie správy