Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemocnice poskytujú len neodkladnú starostlivosť. V Nitre museli objednať chladiaci príves pre telá zosnulých
Zdielať na

Nemocnice poskytujú len neodkladnú starostlivosť. V Nitre museli objednať chladiaci príves pre telá zosnulých

SLOVENSKO / Na Slovensku pribudlo takmer desaťtisíc pozitívnych pri bez mála 80 tisícoch testov. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 82, počet hospitalizovaných je aktuálne 2900 a zapĺňajú už posledné rezervy nemocníc. Viacerí odborníci varujú pred katastrofou, ktorá môže nastať v najbližších týždňoch, pretože prognózy nie sú priaznivé. Niektorí hovoria dokonca o slovenskom Bergamo, keďže okrem kapacít lôžok dochádza aj kapacita zdravotníkov.

"Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň v nemocniciach stúpa a blíži sa k hranici 3000 hospitalizovaných. Ministerstvo zdravotníctva preto fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, nariadilo poskytovať pacientom v nemocniciach len neodkladnú zdravotnú starostlivosť," informovalo vo večerných hodinách ministerstvo zdravotníctva.

"Na cintorínoch nemáme momentálne dostatok ani chladiacich boxov, dnešným dňom máme príves, ktorý sme museli objednať," informuje primátor Nitry Marek Hatas. V Nitrianskej nemocnici je situácia mimoriadne vážna. Pacientov stále pribúda a z 220 lôžok zostáva voľných už len zopár. "Dnes ráno bolo 193 hospitalizovaných a len v službe bolo ošetrených viac ako 50 pacientov a 30 prijatých," informuje z nemocnice Milan Dubaj. 

Momentálne je infikovaných 200 zdravotníkov a chýba personál. Krízový štáb rozhodol, že v prípade potreby budú pomáhať, lekári z ambulancií. Primátor mesta zároveň vyzýva ľudí, aby oslavy príchodu nového roka odložili. Za posledné dni sa situácia zhoršila aj v nemocnici v Humennom. Covid oddelenie je plné na 100% a kapacitne na hrane je aj michalovská nemocnica.

Z 81 covidových lôžok majú v Michalovciach obsadených 73. V Humennom je červená zóna súčasťou internistického pavilónu a na covid oddelenie reprofilizovali pôvodnú neurológiu. "Zelené a červené cesty sa nekrížia, títo pacienti neprichádzajú do kontaktu," informuje primár z nemocnice v Humennom MUDr. Saladiak. 47-lôžková kapacita pre kovidpacientov je úplne vyťažená posledné dva dni. "Preto sa Humenská nemocnica dohodla s okolitými nemocnicami na presmerovaní pacientov s týmto ochorením. Jemne pozitívny je však fakt, že počet zdravotníkov v karanténe je iba 28, vďaka čomu je prevádzka nemocnice stabilizovaná," informuje hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ.

Počty hospitalizovaných pozitívnych pacientov stúpajú aj v nemocniciach v trenčianskom kraji. Podľa lekárov je prognóza veľmi zlá. V covidovej nemocnici v Novom Meste nad Váhom mali dnes obsadených všetkých 60 lôžok. V Bojniciach museli otvoriť ďalšie oddelenie s 25-timi lôžkami. Momentálne tu leží 54 pozitívnych pacientov. Úplne plné majú covid aro. "Máme 5 lôžok aro, na ktorých máme 6 pacientov," hovorí námestník nemocnice v Bojniciach Milan Henčel.

Covidové aro je plné aj v Trenčianskej nemocnici. Leží tu osem pacientov. Celkovo je tu hospitalizovaných 96 pozitívnych pacientov. "Predpokladáme, že za dva týždne budeme mať zvýšený nápor pacientov," hovori Henčel. 


Situácia v bratislavských nemocniciach je už dlhšiu dobu kritická, hoci nie zúfalá. Čo však o dva týždne môže platiť nemusí. "Pri ďalšom náraste pacientov budeme musieť pristúpiť k ďalším obmedzeniam odkladnej zdravotnej starostlivosti," informuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v BA Eva Kliská. 
Kapacity nemocníc sa napĺňajú aj v ďalších nemocniciach. "Pokiaľ ide o lôžkové kapacity, tie môžeme aj v budúcnosti riešiť z vlastných zdrojov. Horšia situácia však bude, pokiaľ ide o zdravotný personál," tvrdí hovorkyňa Univerzitnej nemocnice BA Krišková. "Situácia je veľmi vážna. Nebyť dobrej spolupráce s okolitými nemocnicami, tak by sa táto situácia nedala zvládnuť," hovorí riaditeľ NsP Považská Bystrica Igor Steiner.

V rámci celého Slovenska ešte nejaké kapacity zostali, ale predpovede odborníkov nie sú priaznivé. "Už dnes je ten scenár katastrofický. Ak je niekde aj kapacita voľná, tak pacienta nemôžete šibovať cez pol republiky," hovorí analytik stránka Dáta bez pátosu Ivan Bošňák. Pred katastrofou varujú aj viacerí poprední odborníci. "Áno, ešte pár dní treba počkať, kým sa to definitívne ukáže, ale pohľady na mobilitné trendy hovoria, že nás čaká januárové slovenské Bergamo." hovorí matematik Richard Kollár.


"Ak nič nespravíme, za ďalšie 2 týždne očakávame ďalších 2000 pacientov s ťažkým priebehom infekcie vyžadujúcich hospitalizáciu. Je jasné, že to naše zdravotníctvo veľmi ťažko zvládne.“ hovorí biochemik Pavol Čekan. "Lockdown je zatiaľ jediné riešenie, ktoré zásadne zrazilo krivku nárastu infekcie," hovorí Bošnák.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy