Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koronavírus umlčal aj múzy. SND zíva prázdnotou
Zdielať na
Koronavírus

Koronavírus umlčal aj múzy. SND zíva prázdnotou

BRATISLAVA / Za normálnych okolností by dnes bolo v divadlách rušno už od rána. 27. marec je totiž Svetový deň divadiel. Lenže normálne okolnosti nie sú, takže žiadny ruch sa nekoná. My si však ten svetový sviatok divadiel predsa len pripomenieme - spolu so šéfom toho najvýznamnejšieho - Slovenského národného. Ján Mečiar sa porozprával s Petrom Kováčom.

Čo sa momentálne v divadle deje, respektíve deje sa voľačo v divadle?

V divadle sa toho deje minimum. My sme museli divadlo zavrieť ako prví, ešte skôr, ako prišlo vyjadrenie vlády, keďže koronavírus sa objavil medzi prvými aj v divadle. Jedna naša zamestnankyňa bola pozitívne testovaná pred pomaly 3 týždňami. Vďakabohu, odvtedy nevieme ani o jednom ďalšom prípade. Prerušili sme skúšobný proces, prerušili sme hranie a uvidíme, kedy znovu obnovíme činnosť. Do roboty chodia iba tí ľudia, ktorí musia byť nevyhnutne na pracovisku. 

SND tento rok oslavuje sto rokov existencie. Navyše dnes je medzinárodný deň divadla. Za normálnych okolností by tu bolo rušno. Všetko ste museli zrušiť. 

Museli sme, samozrejme. Myslím si, že tie preventívne opatrenia sú na mieste vzhľadom na vývoj aký vidíme aj vo svete. Stalo sa to naozaj v období, keď sa nám darilo. Mali sme vypredané predstavenia aj v činohre aj v balete. Po dlhšom čase aj opera bola vypredaná dopredu. Pre nás je to o to smutnejšie. Zmysel našej práce je, aby sme sa každý večer stretávali s divákmi. 

Sedíme v hľadisku opery, pred nami je pripravená scéna z Aidy. Malo ísť o jej premiéru. 

Štyri dni potom, ako sme zatvorili, mala byť premiéra Aidy. Bolo to jedno z tých predstavení, ktoré boli vypredané. Nevieme, kedy bude. Pracujeme s viacerými scenármi. Podľa mňa najpravdepodobnejší bude, že túto sezónu sme už dohrali. Veľmi dúfam, že v septembri budeme môcť otvoriť divadlo a všetky štyri premiéry, pred ktorými sme stáli, sa pokúsime odpremiérovať. 

Napriek tomu sa ale nedá povedať, že by SND vôbec nič nerobilo. Existuje zaujímavý projekt, že SND doma. Čo to je?

Nechceme stratiť kontakt s našimi divákmi. Zhruba pred týždňom sme sa rozhodli, že to urobíme v online priestore. Prichystali sme niekoľko projektov a budeme to ďalej rozširovať. Napríklad balet prišiel s ponukou "Rozcvička s baletom", odporúčam každému, ale nie každý to zvládne. Naši baletní umelci majú tréning na úrovni vrcholových športovcov. Činoherci čítajú zo svojich obľúbených kníh a bude pribúdať podcastov. Dovolili sme si zavesiť aj inscenácie, ktoré môžeme z hľadiska autorského zákona a predpisov pustiť. Sú zavesené na internete a budú pribúdať. Počet kliknutí ukazuje, že to má úspech. Naši herci recitujú k popoludňajšej káve. Dramaturgovia majú dramaturgický výklad. Nazvali sme to "maturita s SND a naši hudobníci prišli so skvelým nápadom malej dennej hudby, kde prezentujeme drobnejšie útvary kvintetá, kvartetá. Uvažujeme o ďalších aktivitách. Verím, že aj takýmto spôsobom môžeme našim divákom vliať trošku optimizmu.

Uvažujete nad tým, čo bude, keď všetko odoznie?

Nemôžeme neuvažovať. Aj na toto máme pripravených niekoľko scenárov. Súvisia jednak s dĺžkou epidémie a na druhej strane musíme kalkulovať s ekonomickou situáciou, aká bude nielen v divadle ale v celej spoločnosti. Predpokladám aj ja, že ekonomické dopady budú ťažké. Musíme rozmýšľať variantne. Ja by som bol najradšej, ak by sme otvorili v septembri. Odštartovali hneď tie štyri premiéry. Obávam sa, že pri našich výpadkoch v tržbách, u nás týždeň zatvorené divadlo znamená stratu 100 tisíc eur na tržbách, si už nebudeme môcť dovoliť ďalšiu premiéru v tejto sezóne. Iba ak by ministerstvo kultúry nemalo nejaké tajné zásoby a že by nám mohlo pomôcť z ťažkej situácie. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy