Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Reportérka TV JOJ sa dostala na rad počas výroby reportáže vo vakcinačnom centre. Po prijatí SMS som sa potešila, hovorí
Zdielať na

Reportérka TV JOJ sa dostala na rad počas výroby reportáže vo vakcinačnom centre. Po prijatí SMS som sa potešila, hovorí

BRATISLAVA / Po otvorení čakárne pre všetkých od 16 rokov a sprístupnenie očkovania Pfizerom pre ľudí od 45 rokov sa záujem o očkovanie zvýšil. Aj napriek očkovaniu sprievodov so seniormi, je na Slovensku očkovaných iba 60% z nich. Naša kolegyňa počas výroby reportáže dostala sms správu s termínom očkovania o dve hodiny. Na vakcínu čakajú aj mnohí registrovaní náhradníci. V tejto skupine bola aj naša kolegyňa Mirka Štrbáková - Urbanovičová.

Očkovanie počas výroby reportáže

Termín na očkovanie vás môže zastihnúť kdekoľvek. V jednej chvíli túto tému spracúvala naša kolegyňa a v druhej chvíli už sedela pripravená na očkovanie. Pritom ešte pred hodinou ani len netušila, že vakcínu dostane práve dnes. "Ako náhradníčka som z minúty na minútu dostala nečakaný termín na Pfizer. Následne samotný proces už prebehol veľmi rýchlo," opísala redaktorka Mirka Štrbáková - Urbanovičová. 

"Keď mi prišla SMS od župy, dala som ju skontrolovať dvom ľuďom, či je to pravda, že o hodinu mám termín na očkovanie. Prišiel záplav radosti, bola som šokovaná, že mi prišla SMS tak rýchlo. Registrovala som sa v piatok. Predpokladala som, že budem čakať dlhšie. Na jednej strane šok, na druhej radosť, že vakcíny, na ktorú som čakala aj kvôli zdravotným problémom, som sa dočkala," opísala prvé pocity redaktorka Novín Mirka Štrbáková - Urbanovičová. 

Podľa ministerstva bude tempo denného očkovania rásť

V rámci podpory očkovania ministerstvo zdravotníctva prišlo s očkovaním sprievodu ľudí, ktorí prídu na očkovanie so seniorom. Pavol sa spolu s otcom zaregistroval v Prievidzi. Lenže ako sprievod neuspel.

"Neprišla mi sms ako sprievodu s termínom, a preto ma odmietli zaočkovať. Iba môj otec ako senior mal. Neboli sme jediní, ani som nebol na zozname u nich. Tam proste pravdepodobne zlyhal systém," konštatoval Pavol. Následne seba aj otca odregistroval a nanovo zaregistroval, ale už do Bratislavy. "Prišla sms asi do pol hodiny mne aj otcovi a bez problémov," vysvetlil Pavol riešenie. 

Podľa ministerstva zdravotníctva by to malo byť bez problémov už aj s očkovaním sprievodu. "Aby nenastalo nedorozumenie, čo sme riešili aj počas víkendu, ľudia, ktorí sa registrovali ako sprievod pred 6. májom, musia ísť cez tradičnú registráciu," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. Aktuálne sa vie denne prvou dávkou vakcíny zaočkovať do 20 tisíc ľudí. K tomu je potrebné prirátať tých, ktorí dostanú druhú dávku. A podľa rezortu to tempo očkovania bude ešte rásť. "V Bratislavskom samosprávnom kraji stále platí, že ten záujem prevyšuje ponuku. Čiže záujem o očkovanie je stále veľký. Všetky vakcíny, ktoré dostaneme od ministerstva zdravotníctva sa minú, nevyjdu nazmar," uviedla hovorkyňa BSK, Lucia Forman. 

Veková hranica na očkovanie vakcínou od Pfizer/BionTech sa môže znižovať

Rezort zdravotníctva nevylučuje ani to, že počas najbližších dní môže dôjsť k ďalšiemu zníženiu vekovej kategórie na vakcínu Pfizer. Priznáva ale problém so seniormi. Z tejto ohrozenej skupiny je stále dosť ľudí nezaočkovaných. Ide o 40 percent. Nedostatok informácií u starších chce ministerstvo nahradiť novou kampaňou. "Našim cieľom je zaočkovať čím skôr tých najviac zraniteľných. Z toho dôvodu aj v týchto dňoch prostredníctvo slovenskej pošty zasielame letáky k dôchodkom -  poberateľom dôchodcov, aby si prečítali dôležitosť očkovania a nechali sa zaočkovať," oznámila hovorkyňa Zuzana Eliášová. 

Podľa dátového analytika to ale ide urobiť aj efektívnejšie. "To sú ľudia, ktorí dôverujú niekomu, ktorý má konkrétnu tvár, konkrétne meno a je napísaný ako ich obvodný doktor na ich lekárskej správe. Namiesto letákov ja by som dal nástroje a peniaze ich doktorom. Musí to byť osobný rozhovor," reagoval analytik Ivan Bošňák. 

V čakárni je momentálne niečo cez 200 tisíc ľudí

Podľa NCZI v čakárni aktuálne čaká na očkovací termín necelých 241 tisíc ľudí. Od štvrtka minulého týždňa ale enormne vzrástol záujem o očkovanie. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide takmer o trojnásobok. "V týždni od 3. mája sa do čakárne prihlásilo vo veku 50 až 59 rokov 54 751 záujemcov, týždeň predtým to bolo vyše 20 tisíc a v týždni od 19. apríla to bolo 9 846 záujemcov. A termíny sú priebežne prideľované všetkým čakateľom," informovala hovorkyňa NCZI, Veronika Bauch. 

Podľa analytika vzrástlo o 20 percent aj samotné tempo očkovania

"Vyzerá to tak, že 15 tisíc denne nám umožní v máji očkovať súčasným tempom pol milióna prvých dávok a musíme urobiť 400 tisíc druhých. To je 900 tisíc dávok. To je veľmi vysoké číslo oproti aprílu," konštatoval dátový analytik Ivan Bošňák. Analytik pritom odhaduje, že podobný scenár bude aj v júni. A to najmä po otvorení ďalších kategórií pre Pfizer, na ktorý veľa ľudí čaká. "Za dva týždne alebo za tri týždne zatvárať očkovacie centrá nebudeme. Budeme otvárať oči, koľko ľudí máme v tej čakárni," odkázal analytik Bošňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy