Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elitní policajní funkcionári z kauzy Očistec ostanú vo väzbe do augusta. Jednému súd väzbu nepredĺžil
Zdielať na

Elitní policajní funkcionári z kauzy Očistec ostanú vo väzbe do augusta. Jednému súd väzbu nepredĺžil

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalá policajná elita sa ocitla na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Tibor Gašpar a ďalší štyria vysokí funkcionári sa postavili pred sudcu, ktorý rozhodoval o ich ďalšej väzbe. Prokurátor ju žiadal predĺžiť o ďalších 7 mesiacov.

Muži, ktorí mali kedysi pod palcom elitné policajné oddelenia, mali sami na rukách nasadené putá. A to pre obvinenia za korupciu, zneužitie právomoci verejného činiteľa a založenie zločineckej skupiny. Pri príchode uzavreli kukláči časť ulice, kým dodávky s tmavými sklami vozili bývalých funkcionárov na súd. Sprevádzaní ozbrojenými príslušníkmi justičnej stráže vošli do budovy kde si vypočuli či zostanú vo väzbe alebo ich pustia na slobodu.

"Bol podaný návrh na predĺženie väzby 5 obvinených v prípravnom konaní," uviedol prokurátor Ondrej Repa.

Piatich mužov obvinených v kauze Očistec, vrátané exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara vypočul sudca Špecializovaného trestného súdu ešte minulý týždeň v piatok.

"Pán prokurátor nešpecifikoval, ktorý svedok, ktorý úkon by mal zakladať konkrétnu úvahu. Samozrejme niektoré úvody treba urobiť ale postup OČTK by mohol byť od relevantnejšieho k menej relevantnému,"  povedal právny zástupca Tibora Gašpara, Marek Para.



Na rozhodnutie si ale museli počkať, sudca ho vyniesol v pondelok popoludní. Štyrom z obvinených, Tiborovi Gašparovi, Petrovi Hraškovi, Róbertovi Krajmerovi a Mariánovi Zetochovi väzbu predĺžil.

"U štyroch obvinených predĺžil lehotu väzby do 5. augusta do tohto roka. Rozhodol o predĺžení lehoty trvania väzby de facto o jeden kalendárny mesiac oproti základnej lehote trvania väzby," informoval obhajca Roberta Krajmera Miroslav Zobok.


V prípade piateho obvineného je situácia iná, Milanovi Mihálikovi z finančnej polície sudca väzbu nepredĺžil. Rozhodnutie ešte právoplatné nie je,  obe strany podali sťažnosť a rozhodovať tak bude Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy