Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Otvorili múzeá, galérie. Mladí hokejisti už o siedmej ráno naskočili na ľad
Zdielať na

Otvorili múzeá, galérie. Mladí hokejisti už o siedmej ráno naskočili na ľad

BRATISLAVA / Slovensko dnes opäť zažilo čiastočné uvoľnenie. Začala totiž platiť aktualizovaná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva. Stále pritom platí, že gastro-prevádzky zatiaľ ostali bez zmeny, teda zatvorené. Potešili sa naopak športovci, milovníci múzeí, galérií či knižníc. A otvorili sa aj prevádzky starostlivosti o telo, vrátane kozmetiky.

Menia sa pravidlá lockdownu - zákaz vychádzania od 20tej do piatej. Neočkovaní budú mať prístup len do základných prevádzok. Očkovaní a prekonaní môžu ísť cez deň prakticky kamkoľvek. Po novom pokojne aj do knižnice.

V knižniciach si ľudia požičiavali knihy na celé sviatky

Všetky knihy sú pripravené, priestory vydezinfikované – a knižnicu v Snine boli pripravení otvoriť. "Ráno boli čitatelia nedočkaví, nestihli sme otočiť kľúčikom a pred dverami už boli rady, nádhera!" tešila sa Soňa Magdoliničová z mestskej knižnice v Snine. "Veľmi. Veľmi mi chýbala," reagovala na otázku jedna z čitateliek, či jej knižnica chýbala. Málokto si prišiel požičať iba jeden knižný titul. Viacerí čitatelia si na sviatky spravil rovno zásoby kníh.

V galérii v Komárne si mohli prvýkrát pozrieť nové expozície

Dve expozície inštalované v galérii Limes, ktorá sídli v bývalom vojenskom kostole v Komárne, si návštevníci môžu po prvýkrát pozrieť až v piatok, 17. decembra, keď povolili otvorenie galérii. "Akurát, keď sme to chceli zahájiť, chceli sme urobiť slávnostnú vernisáž, tak uzatvorili, veľmi sa tešíme, že dnešným dňom sa otvárajú múzeá a galérie, veľmi je dôležité, aby sa ľudia stretávali," vyjadrila sa galeristka Veronika Farkas. Galéria má dve výstavné siene – v chrámovej lodi a na chorále, zvyčajne tu ročne mali 20 výstav, posledné dva roky je to ledva polovica.

Športovci sa rozutekali na tréningy, okrem bazénov, tam už súťaže ukončili

Novým pravidlám sa dnes potešili aj športovci. Aj keď nie všetci. Prezident slovenskej plaveckej federácie nám potvrdil, že súťaže ukončili, bazény zatvorili. "Pripravujú sa na január, kedy by sa mali už začať tréningy do novej sezóny," vysvetlil Ivan Šulek. Otvorené ostali len dva. A to v Trnave a Piešťanoch.
"Kde máme reprezentantov, ktorí sa pripravujú na budúcoročné majstrovstvá sveta," konštatoval prezident slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek. 

Hokejisti z Banskej Bystrice sa na ľad dostali po viac ako mesačnej prestávke. Nevedeli sa dočkať rána, o siedmej už všetci korčuľovali, hokej a kamaráti im už veľmi chýbali. "Bol som smutný, lebo je to nuda doma byť iba pri počítači a učiť sa," povedal Marek. "Som skoro ani korčuľovať nevedel," priznal hokejista Oskar. Všetko dokázali pripraviť behom pár hodín, aby mohli dnes ráno začať trénovať. "Vyšla vyhláška a v podstate každý organizovaný športovec môže trénovať v režime OP, čiže očkovaní prekonaní a dieťa do 12 rokov," vysvetlil Pavol Babic, tréner hokejového klubu Barani BB. 

Profesionáli môžu vytvárať karanténne tréningové centrá s povolením ministerstva. Pre ostatných sú otvorené len fitnescentrá a vonkajšie športoviská pri maximálne jednej osobe na 25 metrov štvorcových, najviac však 30 osôb. To všetko v režime OP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy