Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lietadlá začali privážať prvé ochranné pomôcky. Problém je s ich distribúciou
Zdielať na

Lietadlá začali privážať prvé ochranné pomôcky. Problém je s ich distribúciou

BRATISLAVA / Na slovensku máme za posledné tri dni niekoľko ton osobných ochranných pomôcok pre lekárov, no zatiaľ ich lekári nemajú. Súkormná slovenská spoločnosť J&T a český EPH už ochranu pre lekárov priviezli. V noci pristál vládny špeciál so stotisíc kusmi špeciálnych respirátorov. Ďašie, veľkoplošné lietadlo pristálo neskoro popoludní. Tovar je v štátnych skladoch alebo na ceste do nich. Distribúcia začne o pár dní. Do ambulancií štátne rezervy distribuovali zatiaľ len pár kusov jednorázových rúšok či igelitové návleky na nohy.

Celé tony materiálu dopravili na slovensko súkromné lietadlá. Tovar ihneď po vyložení nákladné autá odviezli z letiska do štátnych skladov. Aktuálne sa v sklade v Slovenskej Ľubči už viac ako 30 hodín nachádzajú tisíce rúšok, ochranných návlekov, okuliarov aj rukavíc. Na ne lekári musia počkať. Naopak, cez samosprávy do ambulancií poslali iný tovar. Tri až päť kusov jednorázových rúšok, návleky na topánky a pár kusov gumenných rukavíc.
"My zato nemôžeme, jednoducho sme ich dostali od štátu, v nízkej kvalite ale keďže je to lepšie ako nič, tak ich distribuujeme." vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Už ráno predseda vlády Igor Matovič informoval, že v noci z Turecka slovenský vládny špeciál prepravil 100 tisíc respirátorov FFP3. Tie aktuálne použivajú lekári pri ošetrovaní nakazených pacientov koronavírusom.
"Dnes okamžite začíname distribúciu,  z centrálneho skladu zo Slovenskej Ľubče po celom Slovensku tak, aby čo najskôr v týchto hodinách respirátory všetci títo zdravotnícki pracovníci mali." povedal.
Matovič aj dnes kritizoval nákupy svojho predchodcu Pelegriniho, ktoré pri testeroch označil za vyhodené peniaze do Dunaja.  "Ak sa mu nepozdávajú ceny, takisto nech to nekupuje a garantujem vám, že krajiny ako nemecko, francúzsko španielsko okamžite odkúpia od nás všetko čo v Turecku necháme alebo nebudeme chcieť."

Do pár hodín ich lekárom v prvej línii ako premiér tvrdí, hmotné rezervy ochranné pomôcky nedodajú. A ďalší tovar prichádzal aj počas dňa. 10 miliónov chirurgických rúšok a iného materiálu na palube megalietadla Antonov. V rámci štátnej zásielky realizovanej cez severoatlantickú alianciu v programe SALIS.  Zásielku na letisko prišli vykladať vojaci smerovala okamžite do skladov štátnych hmotných rezerv. " Tieto lietadlá dokážeme vždy dopredu na nejaký čas zazmluvniť, keď to bude potrebné v prospech Slovenskej republiky, sme pripravení." dodal Naď

Odpoveď na otázku, prečo dopravené pochranné pomôcky nejdú priamo k lekárom je v logistike, a krízoom štábe vktorém sa určujú potreby pre rozdelenie. Lekári musia preto čakať. Tvrdia, že vydržia. 
"Samozrejme, môžme sa zaručiť doteraz sme vydržali. Boli sme v ambulanciach, boli sme s pacientmi. Tak teraz určite vyčkáme do toho času keď nám rozdistribuujú ochranné prostriedky." povedala hlavná odborníčka všeobecných lekárov Adriana Šimková.

Logistika funguje tak, že štátne hmotné rezervy najskôr tovar naskladňujú, až potom ho vyčlenia podľa potrieb zadaných krízovým štábom konkrétnym zložkám. Samosprávy si poň budú musieť prísť do skladov v Ľubči, naviesť do svojich priestorov, tam pomôcky rozdeliť, zabaliť a distribuovať napríklad lekárom do ambulancií. Lepší systém aktuálne nie je.

Väčšina zubárov nemá respirátory. Pozrite si video:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy