Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nový kmeň koronavírusu ohrozil svetové trhy, čaká sa na vakcínu
Zdielať na

Nový kmeň koronavírusu ohrozil svetové trhy, čaká sa na vakcínu

BRATISLAVA / Nový kmeň koronavírusu urobil prievan aj na svetových trhoch. Obavy z účinnosti novej vakcíny sa prejavili na poklese rizikových aktív, čo sa môže mierne odraziť aj na našich investíciách. Podľa analytikov by síce malo ísť len o krátkodobý prepad, ale akciová hojdačka sa zrejme ešte niekoľko mesiacov len tak ľahko nezastaví.

Kým v posledných týždňoch akciové trhy lámali rekordy a dosahovali nové maximá, stačila jedna negatívna informácia a zrazu je všetko inak. “Dnes máme na finančných trhoch zvýšenú nervozitu, európske akcie klesajú zhruba o 2 %, pod tlakom bola aj Ázia," potvrdil analytik J&T BANKY Stanislav Pánis. 

Dôvodom je najnovší vývoj okolo šírenia pandémie, ktorý by údajne nemal zastaviť postupné oživovanie ekonomiky. Lakmusový papierik situácie na burzách je už tradične ropa.

Správy o novom kmeni vírusu, ktorý sa šíri z Veľkej Británie a po celej Európe zatvára hranice medzi jednotlivými krajinami, sa však odrazili aj na cenách čierneho zlata na svetových trhoch.“Ekonomiky sú do výraznej miery postihnuté prvým vírusom, to znamená, že v tomto smere ťaháme za kratší koniec," vysvetlil riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. 

Samotné trhy i vlády po celom svete sa preto spoliehajú na účinnosť vakcíny, ktorá by mohla vrátiť život a cestovanie do starých koľají. “Až keď sa vakcína rozšíri po svete a ľudia sa nechajú zaočkovať, potom sa zvýši mobilita, spotreba pohonných látok a tým aj dopyt po rope,” ozrejmil saudskoarabský minister pre energetiku Princ Abdulazíz Bin Salman. 

O tom, nakoľko úspešní sme v boji proti pandémii, bude svedčiť jednak hustota dopravy a zároveň množstvo lietadiel vo vzduchu.

Z aktuálnej situácie profituje najmä klíma, ktorá dostala šancu prečistiť si na čas pľúca. Najmä investori však na celosvetovom chaose môžu veľa stratiť a zároveň aj získať. Vyhliadky totiž nevyzerajú zle. “Je potrebné pripraviť sa na väčšie kolísanie a rozhodne nepanikáriť a nevypredávať v čase, keby to náhodou aj pokleslo," odporučil Ovčarik. 

“Veríme v solídny rast svetovej aj európskej ekonomiky a veríme, že aj ziskovosť firemného sektora výrazne narastie," dodal Pánis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy