Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko dnes potrápil silný vietor. Meteorológ odkazuje, že pre tento týždeň to nie je všetko
Zdielať na

Slovensko dnes potrápil silný vietor. Meteorológ odkazuje, že pre tento týždeň to nie je všetko

BRATISLAVA / Počasie sa dnes na Slovensku vybláznilo. Niekde snežilo, inde pršalo a aj sa blýskalo. Na ďalších miestach si ľudia už po niekoľkých kvapkách dažďa vychutnávali pohľad na dúhu. A k tomu všetkému fúkal silnejúci nepríjemný vietor. Pre naše územie v tomto období vraj netypický.

Výstrahy už od nedele upozorňovali, že Slovensko dnes zažije silný vietor. Napriek tomu, že niekde dosahoval v nárazoch 80 kilometrov za hodinu a na horách to bolo aj viac ako sto, od rekordných záznamov mal poriadne ďaleko. "Rekordný vietor bol nameraný na Skalnatom plese," povedal meterológ Peter Jurčovič. 

Počasie znepríjemňovala aj lyžovanie 

Nepriaznivé počasie ovplyvnilo aj lyžiarske strediská. Napríklad v Nízkych Tatrách v Jasnej odstavili množstvo lanoviek. V našom najväčšom lyžiarskom stredisku vietor na vrcholu Chopku dosahoval rýchlosť 145 km za hodinu. Prevádzkovatelia postupne od obeda odstavovali lanovky a o tretej popoludní fungovala len jedna.

Počas intenzívneho sneženia najmä na vyššie položených cestách, či horských priechodoch Liptova a Oravy bola na vozovkách kašovitá vrstva snehu. Zrejme pre šmyk vyletelo auto pri Tvrdošíne z cesty a aj kamión skončil na boku cesty pri Lokci. 

Vietor nie je bežný 

Podľa meteorológov je takto silný vietor na Slovensku v januári netypický. "Zvykne sa to diať vo februári," uviedol Jurčovič. Snehovú nádielku si vychutnali v Humennom, Stakčíne i v Prešove. A poriadna chumelica bola aj v Tatrách. Ak by sme chceli použiť slovné spojenie, že sa ženili všetci čerti, tak vo Vysokých Tatrách a v ich okolí to bola poriadna veselica.

Vietor začal poriadne búšiť popoludní, okolo 14 nebolo vidieť na ceste takmer vôbec nič. "Nie je to žiadna sranda," povedal riaditeľ správy ciest Marcel Polomský. 

Boli aj hromy a blesky

Dnes na mnohých miestach Slovenska ľudia zažili aj búrky s bleskami a v Bratislave, ale aj na východe republiky v Čečejovciach si zasa ľudia mohli vychutnať krásne dúhy. "Búrok bolo viac v Poľsku ako u nás. Pri prechode frontu, môžu byť tie búrky stále," povedal Jurčovič. Na juhu Slovenska to bolo viac menej bez dažďa ale o to búrlivejšie.

Jeden z topoľov na komárňanskom sídlisku vyvrátil vietor aj s koreňmi. Ten padol a zdemoloval dve zaparkované autá, na frekventovanej ceste a chodníku sa našťastie nikto nezranil. "S ručnou motorovou pílou sme odpílili konáre, uvoľnili sme prechod aj cestu," povedal veliteľ zásahu HaZZ Komárno Attila Tóth. V Hurbanove do piatej popoludní zaznamenali maximálnu rýchlosť vetra 20,4 metre za sekundu. V okrese Dunajská Streda vietor spôsobil 5 výjazdov hasičov k padnutým stromov, ale aj odfúknutej búde v Miloslavove. 

A aj keď by sila vetra mala postupne slabnúť, tak skoro sa Slovenska porúčať nebude. "Vietor bude slabnúť, lebo sa to bude presúvať do strednej Európy ale od severozápadu príde ďalší front a znova sa rozfúka," dodal Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy