Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starosta zohnal Ivermektin pre svojich obyvateľov. ŠÚKL preveril, ako je to možné
Zdielať na

Starosta zohnal Ivermektin pre svojich obyvateľov. ŠÚKL preveril, ako je to možné

NITRA / Na Nitriansky samosprávny kraj smeroval zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKĽ) podnet na preverenie nákupu lieku ivermektín. Ten podľa vlastného vyjadrenia na sociálnej sieti zabezpečil pre obyvateľov obce Dvory nad Žitavou starosta.

"Po dlhých týždňoch zháňania lieku ivermektín som odovzdal prvú várku - 500 ks do ambulancie obvodnej lekárky v mojej obci." Takto na sociálnej sieti pred časom prezentoval dodávku lieku, ktorý v tom čase absentoval, do obce starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík. "Ak ŠUKL vidí, že sa objavujú lieky mimo legálny liekový reťazec, zo zákona je povinný konať, preto podal podnet na vyšší územný celok," uviedla riaditeľka ŠÚKĽ Zuzana Baťová. 


Samosprávny kraj si pri riešení podozrenia na nedovolené zaobchádzanie s liekmi vyžiadal stanovisko Branislava Becíka. Ten mal ivermektín dostať ako dar od rodákov obce žijúcich v zahraničí.  "Ja som s týmto liekom neobchodoval, tento liek nám bol dodaný, ja ako neznalý problematiky som to okamžite odovzdal našej obvodnej doktorke, ktorá vedela, o čo sa jedná a takým spôsobom sa začalo s týmto liekom liečiť, bol dodaný mne, na moju adresu, ale ja som ho automaticky posunul tam, kde patrí," vysvetlil. 

"Pokiaľ ten liek nebol zabezpečený oficiálnym distribučným reťazcom, tak možno to považovať za falošný liek, je tam porušených viacero ustanovení, keďže starosta nie oprávneným subjektom, ktorý môže poskytovať zdravotnú starostlivosť," reagoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 


Európska lieková agentúra používanie ivermektínu pre pacientov s Covid-19 síce nezakazuje, ale ho odporúča len v rámci kontrolovaného klinického skúšania. Dodávka liekov do ambulancií nie je kompetenciou starostu, ani bežného občana. "To je absolútna pravda, ale ja som povedal, že mimoriadne situácie si vyžadujú mimoriadne riešenia, dnes je stav mimoriadny," upozornil Becík. 

"Každý týždeň sú tieto dodávky na Slovensko dodávané a dá sa ivermektín predpísať a zabezpečiť štandardným spôsobom," povedal Sukeľ.  "Ako doktorka začala liečiť s týmto liekom, nebol ani jeden občan našej obce hospitalizovaný, ja mám absolútne čisté svedomie," dodal Becík. 

"Ani po šetrení nevieme konštatovať, či starosta obce pán Becík zadovážením lieku ivermektín ohrozil alebo neohrozil zdravie ľudí. Toto posúdenie prináleží Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv," doplnil lekár NSK Ľubomír Ševčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy