Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parlament schválil 200 a 300 eur za očkovanie pre ľudí od 60 rokov
Zdielať na

Parlament schválil 200 a 300 eur za očkovanie pre ľudí od 60 rokov

BRATISLAVA / V parlamente hlasovalo 97 poslancov za zákon odmeny pre seniorov nad 60 rokov, ak sa pôjdu zaočkovať. Pôvodne tento návrh podal Matovič s myšlienkou 500 eurových poukazov. S tým nesúhlasili koaliční partneri a dohodli sa na pozmeňovacom návrhu vyplácaním v hotovosti.

Seniori nad 60 rokov dostanú príspevok 300, respektíve 200 eur v závislosti od toho, aký je ich status v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to zo zákona, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady SR. Cieľom zákona, ktorý navrhol minister financií Igor Matovič, je podpora očkovania v rizikovej skupine obyvateľov. Za tento zákon hlasovalo 97 poslancov vrátane nezaradených poslancov strany Hlas - Sociálna demokracia, proti boli 13 a 28 sa hlasovania zdržalo.

Kto dostane finančnú pomoc

Fyzická osoba musí splniť tieto podmienky:

  • do konca roka dovŕšila vek aspoň 60 rokov
  • má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky
  • absolvovala očkovanie na území Slovenskej republiky proti ochoreniu COVID- 19 spôsobenému korona vírusom SARS Co- V- 2:

1) posilňovacou dávkou očkovacej látky do 31. decembra 2021 alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovala a ak toto očkovanie absolvuje do 15. januára 2022 (finančná pomoc vo výške 300 eur)
2) druhou dávkou očkovacej látky do 30. júna 2021 do 31. decembra 2021 alebo sa do 31.- decembra 2021 na takéto očkovanie registrovala a ak toto očkovanie absolvuje do 15. januára 2022 (finančná pomoc 200 eur)
3) prvou dávkou očkovacej látky od 25. novembra 2021 do 31. decembra 2021 alebo sa do 31. decembra 2021 na takéto očkovanie registrovala a ak toto očkovanie absolvuje do 15. januára 2022 (finančná pomoc 200 eur)
4) jednodávkovou očkovacou látkou do 31. decembra 2021, ak do 1. marca 2022 absolvovala očkovanie posilňovacou dávkou očkovacej látky (finančná pomoc 200 eur)

Finančná pomoc bude seniorom vyplatená na základe údajov z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Vláda bude môcť nariadením predĺžiť lehoty na registrácie prípadne na absolvovanie samotného očkovania, avšak najviac o osem týždňov.

Pôvodne Matovič navrhoval dať seniorom očkovací poukaz v hodnote 500 eur, ktorý by si mohli sami seniori alebo ich príbuzní vymeniť za využitie rôznych služieb v gastro sektore či rekreačnej oblasti. Týmto finančným opatrením v celkovej hodnote 500 miliónov eur chcel pomôcť aj prevádzkam najviac zasiahnutým pandémiou. Pôvodný návrh však nemal podporu koaličných partnerov, súčasné znenie zákona je preto spoločným kompromisom.

Hotovosť sa seniorom bude vyplácať na pošte

Súčasťou návrhu je aj spôsob vyplácania hotovosti seniorom. To bude prebiehať formou výberu na pošte. "Pošta ako sprostredkovateľ bude seniorom vyplácať ich peňažnú čiastku," vysvetlil Matovič. 

Matovič: Ja zložím mandát, ak to nepomôže viac ako státisícom ľudí

Redaktor TV JOJ sa pýtal ako minister financií myslel stávku. "Stavím sa s tými komentátormi, ktorí 17 dní dehonestovali môj návrh šokovo motivovať seniorov. Ja zložím mandát, ak to nepomôže státisícom ľudí," vysvetlil Igor Matovič. 

500- eurové poukážky boli podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka fiaskom

Ako povedal po rokovaní vlády v stredu, 1.12., systém by nefungoval po technickej stránke a nebolo by ho možné zvládnuť ani administratívne.

„Prvý a hlavný dôvod je, že dehonestuje a devalvuje samotnú vakcínu," reagoval na nápad s poukážkami Sulík.

Podľa neho časť ľudí svoj názor jednoducho nezmení a v slobodnej spoločnosti to musíme rešpektovať. Zároveň odmietal fakt, aby si ľudia nechávali takýmto spôsobom platiť za to, že sami seba chránia.

„To považujem za morálny hazard," zhodnotil minister hospodárstva. Taktiež upozornil, že množstvo dôchodcov sa už zaočkovalo, alebo sa na tento krok chystá, a štát teda bude platiť aj tým, ktorí sú pre očkovanie už dávno rozhodnutí.

Šéf liberálov sa okrem toho obával, že stúpne korupcia a ľudia budú vďaka poukážkam viac podplácať lekárov, aby ich zapísali do systému očkovaných, no v skutočnosti im vakcínu nepodali.

„Predpokladám, že lekári budú vlastníkmi najväčšieho množstva týchto šekov, pokiaľ budú prenosné," povedal Sulík. Taktiež dodal, že za zdroje vyčlenené na poukážky by mohli stúpnuť platy všetkým sestrám a zároveň by štát vedel prijať ďalšie. Minister hospodárstva tiež podotkol, že by sa Slovensko pre poukážky mohlo opätovne dostať do konfliktu s Európskou komisiou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy