Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pacientov pribúda, pľúcnych ventilátorov je málo. Do Nitry prevážali pľúcne ventilátory z Prešova
Zdielať na

Pacientov pribúda, pľúcnych ventilátorov je málo. Do Nitry prevážali pľúcne ventilátory z Prešova

PREŠOV/NITRA / Do nemocnice v Nitre priviezli prvého januára pľúcne ventilátory. Pre množstvo pribúdajúcich pacientov s ochorením Covid 19 hrozilo, že ich bude nedostatok. Pomohla nemocnica v Prešove a vojenský vrtuľník.

V Nitre je epidemiologická situácia vážna a mesto plánuje plošné testovanie. Na Nový rok v Nitrianskej nemocnici bol z 22 pľúcnych ventilátorov na Covid áre voľný už len jeden. Preto požiadali o pomoc. Tá prišla z nemocnice v Prešove. 

Rýchly prevoz zabezpečila armáda. Päť ventilátorov naložili do vrtuľníka okolo osemnástej hodiny. Prevoz mierne skomplikovala hmla. Vrtuľník doletel na základňu v Sliači. Odtiaľ ich potom autom prepravili do mesta pod Zoborom. Okolo pol desiatej večer do nemocnice v Nitre vojaci priniesli pľúcne ventilátory. "Celkovo 5 strojov na pľúcnu ventiláciu, ktoré hneď budú použité na liečbu pacientov," priznal riaditeľ nemocnice, Milan Dubaj. Situácia v celom okrese je mimoriadne vážna. Minulý týždeň stáli v rade sanitky s pacientmi pred Covidovým oddelením. Čakali pokiaľ od nich potupne prevezmú pacientov.

STAV PACIENTOV JE VÁŽNY

Infikovaných pribúda a pomoc denne v nemocnici vyhľadajú desiatky chorých a každý deň hospitalizujú zhruba 20-30 pacientov. "Prichádzajú čoraz ťažšie stavy týchto pacientov a my apelujeme na verejnosť, aby pochopila vážnosť situácie," odkazuje riaditeľ nemocnice. Problémom však nie je len preplnená nemocnica, ale i nedostatok personálu, ktorému sa tiež nevyhýba ochorenie. Nemocnica to zvláda už len na hrane a krízový štáb rozhodol aj o prípadnom nasadení ambulantných lekárov. "Ich nechceme zneužívať vážime si ich prácu, ale to využitie ich bude len v nevyhnutnom prípade," konštatoval riaditeľ nemocnice v Nitre. 

MOBILNÝ PRÍVES PRE ZOSNULÝCH, AJ CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

Kritická situácia bola počas sviatkov aj na cintorínoch. Mesto, preto zabezpečilo mobilný chladiaci box na telá zosnulých. "Je to aj alarm, že sa treba správať zodpovedne," priznal primátor mesta Nitra, Marek Hatas. Mesto plánuje od 8. až 10. januára celoplošné testovanie, do ktorého sa zrejme zapoja aj okolité mestá či obce. "Máme sľúbených 50 tisíc testov. Technicky všetko pripravujeme, aby sme urobili plošné testovanie," informoval Marek Hatas. O tom či bude celoplošné testovanie už budúci víkend bude rozhodovať krízový štáb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy