Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prehovorila manželka Lučanského, kritizuje postup kompetentných
Zdielať na

Prehovorila manželka Lučanského, kritizuje postup kompetentných

BRATISLAVA / K úmrtiu Milana Lučanského sa v sobotu vyjadrila manželka bývalého policajného prezidenta. Tá kritizuje postup kompetentných a poukazuje na nezrovnalosti v prípade.

Manželka exšéfa polície mala pri jeho posteli za chrbtom komando v nepriestrelných vestách

Manželka bývalého policajného šéfa Milana Lučanského Martina Lučanská mala 29. decembra pri jeho poslednej návšteve za chrbtom policajné komando v nepriestrelných vestách so samopalmi v ruke. Napísala to na sociálnej sieti s tým, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) bol vtedy na chate v Martine. Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

„Kým ja som mala za chrbtom Mikulcove komando pri posteli môjho muža, v nepriestrelných vestách a so samopalmi v ruke, pán minister vnútra R. Mikulec sa zabával na chate v Martine na Martinských holiach, kde je do dnešného dňa. A tak sa pýtam sama seba, to naozaj chcem tak veľa, aby niekto tak kompetentný, ako je minister vnútra R. Mikulec, v demokratickej krajine, ktorý zabezpečuje bezpečnosť a poriadok v nej, mu bolo naozaj za ťažko vyvesiť čiernu vlajku nad budovou ministerstva vnútra a vzdať mu tak úctu na počesť jeho pamiatke?" pýta sa Martina Lučanská.

Podľa strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) okolnosti posledného stretnutia Martiny Lučanskej s manželom ukazujú na totálnu brutalitu a neľudskosť konania ministra vnútra. „Je trápne, ak sa za takýchto okolností musia už aj najbližší príbuzní domáhať elementárneho prejavu úcty a rešpektu ku generálovi Lučanskému," uvádza strana v stanovisku, ktoré zaslal hovorca Ján Mažgút. Smer-SD zároveň vyzýva Ministerstvo vnútra SR (MV SR), aby zabezpečilo vyvesenie čiernej vlajky na budove MV SR, ako aj na budove Policajného zboru SR.

Manželka Lučanského prešla podľa Mikulca do zbytočného útoku a vynechala fakty, ktoré stáli úplne na začiatku celého príbehu. Vo svojom profile na sociálnej sieti zdôraznil, že Lučanský čelil závažným obvineniam z prijímania úplatkov v dvoch skutkoch, pričom ich výška mala prekročiť pol milióna eur. „Samozrejme, že na Slovensku platí prezumpcia neviny a pán Lučanský nebol ešte právoplatne odsúdený, o to zásadnejšia je preto otázka, prečo sa rozhodol konať tak, ako konal," dodal šéf rezortu vnútra. Podotkol, že po mesiacoch, keď nikto vo vláde nerozlišoval medzi pracovnými dňami a víkendom, „si dovolil stráviť pár dní so svojou rodinou, s negatívnym PCR testom, v bubline, pred sprísnením opatrení".

„Zároveň chcem vysvetliť, že zrejme (ani pre ňu) nie je novou informáciou, keď poviem, že je štandardným postupom, keď v nemocnici dohliadajú na hospitalizovaného väzobne stíhaného príslušníci policajného zboru," zdôraznil. Dodal, že vzhľadom na skutočnosť, že nie sú naplnené podmienky vyhlásenia štátneho smútku a s ohľadom na okolnosti prípadu, ministerstvo vnútra nepristúpilo k vyveseniu čiernych zástav na štátnych budovách. „Príslušníci policajného zboru si, samozrejme, môžu uctiť pamiatku generála Lučanského na Prezídiu policajného zboru, kde je umiestnená kondolenčná kniha, rovnako aj zapálením sviečky na všetkých pracoviskách policajného zboru," uzavrel Mikulec.

Minister dal prešetriť únik fotografií zo zdravotného záznamu Lučanského

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) dal za úlohu zodpovedným zložkám, aby veľmi dôkladne prešetrili únik fotografií zo zdravotného záznamu z operácie exšéfa polície Milana Lučanského. Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti. Dodal, že pravdepodobne ide o porušenie zákona. Lučanského operovali pred tromi týždňami v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku po tom, ako si v cele vo väznici v Prešove poranil oko.

„Urobíme všetko pre to, aby sme identifikovali človeka alebo ľudí, ktorí takýto únik zdravotných informácií umožnili a aby tento človek alebo ľudia boli za takúto činnosť aj adekvátne potrestaní, vrátane trestnoprávnych následkov," napísal šéf rezortu obrany. Kto poskytne informácie o tom, ako sa zdravotný záznam dostal na verejnosť, „tejto osobe garantujem anonymitu, odmenu a beztrestnosť", dodal Naď. Zároveň poprel informácie o tom, že mal byť odvolaný riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Vladimír Lengvarský.

Zadržaný Lučanský si pred tromi týždňami v cele poranil oko. Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) 11. decembra vylúčila akékoľvek cudzie zavinenie či napadnutie bývalého policajného prezidenta, ktorého hospitalizovali a operovali v nemocnici v Ružomberku. 

Vyšetrovateľ neobmedzoval styk Lučanského s rodinnými príslušníkmi

Vyšetrovanie trestnej veci, v ktorej bol obvinený aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, je vykonávané zákonným spôsobom, pod dozorom príslušného prokurátora, preskúmavané aj rozhodovacou činnosťou súdov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Doplnil, že vyšetrovanie je vedené na základe množstva dôkazov, ktoré sa vyhodnocujú jednotlivo aj v celku, priebežne sa zabezpečujú ďalšie dôkazy a podklady do spisu. Vyšetrovateľ žiadnym spôsobom neobmedzoval styk obvineného s rodinnými príslušníkmi, príslušná žiadosť o umožnenie návštevy vyšetrovateľovi doteraz doručená nebola.

Mikulec zároveň vyvrátil, že zakázal príslušníkom Policajného zboru uctiť si pamiatku Lučanského zapálením sviečky. „Nie, nie je to pravda. Žiadny takýto zákaz som nedal. Vo vestibule prezídia bola pre príslušníkov PZ, pri fotografii generála Lučanského, k dispozícii kondolenčná kniha, kde mohli vyjadriť sústrasť. Sviečky rovnako horia pred budovou prezídia, kde vznikla aj fotka salutujúcich policajtov," podotkol šéf rezortu vnútra. Dodal, že ak by si dotyční policajti skutočne chceli uctiť pamiatku Lučanského a nechceli si len spraviť fotku na sociálne siete, „salutovali by čelom k jeho fotke a nie k fotoobjektívu".

Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy