Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pohrebnícke a kremačné služby prijímajú provizórne riešenia, tiel je priveľa
Zdielať na

Pohrebnícke a kremačné služby prijímajú provizórne riešenia, tiel je priveľa

SLOVENSKO / Nielen v nemocniciach, ale aj v pohrebníctve a kremačných službách musia prijímať traumatizujúce provizórne riešenia. Počet nebohých stúpol takmer na dvojnásobok a nastal problém s uložením tiel nebohých. Krematórium v Nových Zámkoch síce pracuje bez prestávky 24 hodín denne, ale patológie sú na súčasný stav poddimenzované, kapacity chladiarenských zariadení nestačia.

"Lebo je toľko nebožtíkov, že v podstate prevádzka krematória ide stále, na plné obrátky, aj na patológii je plný stav," uviedol Róbert Molnár z pohrebníctva v Nových Zámkoch. Toto kremačné zariadenie už niekoľko týždňov pracuje nepretržite 24 hodín. 

Počet zosnulých sa v priebehu minulého roka takmer zdvojnásobil. Malá rodinná firma prevádzkuje jednu kremačnú pec, ktorá v minulosti išla v priemere raz za týždeň."Je tu na každý deň 4-5 pohrebov, ale na spopolnenie na každý deň nám pribudne nejakých 20-25 zosnulých," priblížil Molnár. 

Na Slovensku je 7 krematórií, z toho banskobystrické momentálne nefunguje. Stále viac zosnulých spopolňujú bez obradu, keď sú príbuzní v karanténe či v zahraničí. "My nemôžeme nafúknuť to krematórium, to viac nedajú, ale tých zosnulých, tu je problém v tom, že kde ich položiť. Toto psychologické zaťaženie bude obrovskou záťažou aj pre pohrebné služby," zhodnotil situáciu Ladislav Stríž zo Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. "Už rozmýšľam nad tým, že si kúpim chladiarenský kamión, lebo kapacitne nestíhame," skonštatoval Molnár. 

Situáciu aj napriek tomu zatiaľ zvládajú, aj keď na strednom Slovensku sa už v karanténe ocitla jedna pohrebná služba."Chodíme už pochovávať, z Galanty volali, že tam neberú objednávky na pohreby, z Nitry, zo Zlatých Moraviec, je toho fakt veľa," doplnil Molnár. "Ja sa tohto bojím, že budú odstavené pohrebné služby, ktoré budú musieť ísť povinne do karantény," obáva sa Stríž. 

Hrozí aj predlžovanie časov pohrebov, ako v Maďarsku, kde sa čaká už aj 2 týždne. Bez ohľadu na to, či ide o kremáciu alebo pohreb do zeme."Denne sme pochovávali v priemere 2 zosnulých, teraz sú dni, keď riešime 5-6 pohrebov. Jednoznačne narastá počet zosnulých, ktorí majú v liste o prehliadke mŕtveho postihnutie covid-om. Samozrejme, je otázne, či ten covid zapríčinil smrť alebo tam boli aj iné diagnózy," uviedol Alexander Földes, majiteľ pohrebníctva v Komárne. 

Pracovníci pohrebných služieb sa dostávajú s nimi do priameho kontaktu. "O nás sa nikde nehovorí, ako pohrebákoch, ako keby tu vôbec neboli. Keď náhodou my ochorieme, kto to bude robiť?" poznamenal Molnár. 

Podľa predsedu asociácie je riešením momentálneho stavu v pohrebníctve najmä to, aby ľudia neprispievali k šíreniu nákazy, aby nepribúdalo nebohých."Existuje riešenie, aby sme sa nemotali na námestiach, niekde bez rúška, existuje riešenie - zostať doma," dodal Stríž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy