Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Šanta zatiaľ nepovažuje kandidatúru na špeciálneho prokurátora za oficiálnu, chce zostať v prvej línii
Zdielať na

Šanta zatiaľ nepovažuje kandidatúru na špeciálneho prokurátora za oficiálnu, chce zostať v prvej línii

Archívna reportáž

Generálna prokuratúra SR má nového šéfa:

BRATISLAVA / Prokurátor Ján Šanta podľa informácií TV JOJ nepovažuje svoju kandidatúru na funkciu špeciálneho prokurátora za oficiálnu. Naďalej chce zostať prokurátorom v prvej línii, tak, ako to uviedol počas výsluchu, keď kandidoval na post generálneho prokurátora.

"V tomto štádiu procesu ešte nejde o moju kandidatúru, ale len o návrhy mnohých prokurátorov nominovať ma do Rady prokurátorov. V súčasnosti ma ešte nikto za kandidáta na špeciálneho prokurátora nenavrhol, takže nie som oficiálny kandidát. Na otázku, či som nezmenil názor, keď som spomínal, že chcem zostať v prvej línii boja s kriminalitou, odpovedám, že nie, v prvej línii by som zostal aj ako špeciálny prokurátor. Bolo by to tým, že by som si konštruktívne prideľoval niekoľko trestných spisov, nie viac ako desať, s cieľom v najzávažnejších veciach podávať obžaloby a takto v prvej línii naďalej bojovať s najzávažnejším zločinom,” uviedol pre TV JOJ Ján Šanta. 

Rada prokurátorov bude 4. januára 2021 na mimoriadnom zasadnutí rozhodovať o ich kandidátovi na funkciu špeciálneho prokurátora. Vyberať bude z dvojice Peter Kysel a Ján Šanta. Rada bude zasadať od 10:00 na Krajskej prokuratúre Žilina a svojho kandidáta oznámi po rozhodnutí, ktoré by malo padnúť ešte v ten deň v poobedňajších hodinách. Informoval o tom predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat.

Návrhy kandidátov na špeciálneho prokurátora je možné podávať do 8. januára 2021. Kandidátov môžu navrhovať poslanci Národnej rady SR (NR SR), minister spravodlivosti, Rada prokurátorov, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov či vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva. Svojho kandidáta zatiaľ oznámila len Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá na tento post navrhla advokáta Daniela Lipšica. Uchádzačov čaká verejné vypočutie pred parlamentným výborom a samotná voľba sa má uskutočniť na schôdzi parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 26. január 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy