Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ekonomické následky koronakrízy oživili myšlienku na ďalšiu vlnu privatizácie
Zdielať na

Ekonomické následky koronakrízy oživili myšlienku na ďalšiu vlnu privatizácie

SLOVENSKO / Posilňovanie úlohy štátu, neefektívne riadenie podnikov a chýbajúce peniaze v štátnej pokladnici. Spôsobov, ako si počas koronakrízy poradiť s týmito výzvami, nie je veľa. No práve ekonomické následky pandémie opäť oživili myšlienky na ďalšiu – v poradí už tretiu vlnu privatizácie.

Úloha štátu v tomto roku výrazne stúpla, čo však najmä pri manažovaní dôležitých podnikov nemusí byť vždy na prospech nás občanov. Ekonómovia preto vytipovali také, v ktorých by prechod do súkromných rúk mohol zvýšiť ich efektivitu. „Môžeme spomenúť poštu, železnice, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Sú to podniky, kde je otázne, aký prínos má štátne vlastníctvo,“ vyjadril sa ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. 

K hlavným argumentom v prospech privatizácie patrí najmä fakt, že súkromný sektor poskytuje lepšie služby a viac bojuje o zákazníka. „Môže mať zmysel v tom, že príde k lepšej efektívnosti v dnom odvetví, v danej firme,“ vysvetlila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Spomienky na minulosť sú však často strašiakom. „Koľko fabrík ľahlo, bolo rozkradnutých, zničených,“ upozornil predseda Klubu 500 Vladimír Soták. Napriek tomu, že mnohí nemajú na privatizáciu pekného slova, bez nej by sa nám darilo dobiehať západ oveľa pomalšie. „Ak by neprešli veľké sektory slovenskej ekonomiky privatizáciou, trúfam si povedať, že by sme na tom boli oveľa horšie,“ myslí si štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec. 

Manažmentom štátnych podnikov údajne chýba dlhodobá vízia, nominácie sú väčšinou politické a kopírujú životnosť vlády. Obavy zo zmeny preto nemusia byť na mieste. „Čo strategické vieme ohroziť tým, že vstúpi súkromný kapitál do takýchto podnikov?“ pýta sa Vlachynský. 

Privatizácia je očividne stále téma, na ktorej sa mnohí nikdy nezhodnú. „Pokiaľ sa ukáže možnosť vstupu súkromného kapitálu do štátnych firiem, myslím si, že by to bol krok správnym smerom,“ reagoval Oravec. 

„Mali by prísť, podľa mňa, silní európski hráči, ktorí v tomto robia, ale čo my už na Slovensku nechceme mať nič?“ povedal Soták. Ak teda privatizovať, tak rozhodne nie všetko, čo platí najmä o zdravotníctve, v ktorom by si mal štát zachovať dôležité miesto.

Súčasná vláda tretiu vlnu zrejme nerozpúta, keďže tento bod sa neobjavil ani v jej programovom vyhlásení. Zamerať sa chce radšej na zvyšovanie efektívnosti.
Martin Vlachynský, ANALYTIK INESS
„Štát by mal kormidlovať, ale nemal by veslovať,“ dodal Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy