Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aké zmeny čakajú našu peňaženku v budúcom roku?
Zdielať na

Aké zmeny čakajú našu peňaženku v budúcom roku?

SLOVENSKO / Viac pracovných príležitostí, rastúce platy a nižšie ceny za bežné výdavky. Na prvé počutie scenár ako z ríše snov, ktorý by v budúcom roku určite potešil väčšinu slovenských domácností. Už teraz je jasné, že čiastočne by sa mohol naplniť. Pokračujúca koronakríza však môže našim peňaženkám pripraviť aj nejedno nemilé prekvapenie.

Už teraz je totiž jasné, že obrovský deficit vo verejných financiách bude vláda plátať novými a vyššími daňami. Zmenu pocítia napríklad mikropodniky, ktoré platili zníženú 15 % sadzbu dane. No kým tento rok sa týkala výnosov do 100 tisíc eur, po novom táto hranica klesne na polovicu. "Môže ísť o zvýšenie dane v rádoch niekoľko málo stoviek až po niekoľko málo tisícov eur,“ hovorí analytik INESS Martin Vlachynský.


Hlbšie do vrecka budeme musieť, až na niekoľko výnimiek siahnuť vo väčšine miest a samospráv, aj pri poplatkoch za odpad. Tie v niektorých prípadoch môžu vzrásť aj nie niekoľko desiatok percent. Dôvodom je čoraz drahšie a neekologické skládkovanie. Dobré správy však nemajú ani pekári, ktorí zápasia so zvyšujúcimi sa nákladmi. "Za tejto súčasnej situácie je vysoko pravdepodobné, že pekári budú musieť zvýšiť svoje odbytové ceny,“ informuje hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Vraví sa, že vláda, ktorá zdraží chlieb a pivo padne, tak teda uvidíme. Čiastočne potešili aspoň banky, ktoré boli pri úprave cenníkov predsa len o niečo opatrnejšie ako vlani o tomto čase. "Predpokladám, že rok 2021 bude miernejší z pohľadu bankových poplatkov a to aj vplyvom toho, že sa zrušil bankový odvod,“ hovorí riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Budúci rok by však mal priniesť aj niekoľko pozitívnych správ. Okrem posilňovania ekonomiky v dôsledku vakcinácie, totiž klesnú ceny za elektrinu a plyn. "Sa môže stať, že mnohé domácnosti na Slovensku ušetria mesačne niekoľko eur a ročne táto úspora môže znamenať aj niekoľko desiatok eur,“ hovorí analytička WOOD & COMPANY Eva Sadovská. Žiaľ, netýka sa to pohonných látok, ktoré by sa mali vybrať opačným smerom. "Napríklad teraz cena benzínu kdesi na čerpacej stanici stojí kdesi okolo 1,20, my predpokladáme, že ku koncu roka 2021 to bude okolo 1,30 eura,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Aj v roku 2021 by malo pokračovať zadlžovanie Slovákov. Zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach totiž v najbližších mesiacoch zrejme nehrozí. "Skôr by sa mali držať na súčasných historicky najnižších úrovniach,“ tvrdí Ovčarik. V čase pandémie je však isté len to, že isté nie je takmer nič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy