Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci krotia prílišný optimizmus, po prvých vakcínach hospodárske problémy nezmizmú
Zdielať na

Odborníci krotia prílišný optimizmus, po prvých vakcínach hospodárske problémy nezmizmú

BRATISLAVA / V roku 2021 budeme postupne liečiť nielen ľudí, ale aj našu ekonomiku. V oboch prípadoch sa priaznivý výsledok môže dostaviť až v druhej polovici roka. Naši ministri a guvernér národnej banky preto krotia prílišný optimizmus a tvrdia, že po prvých vakcínach hospodárske problémy nezmizmú.

V roku 2020 dostala celosvetová a naša ekonomika slušne na frak. Napriek tomu, že to dopadlo menej zle, ako sa čakalo – pôjde o približne šesťpercentný prepad. Nový rok to len tak rýchlo nezmení."Prvý polrok bude náročný, bude turbulentný," vyjadril sa minister financií Eduard Heger. 

Mnohé odvetvia budú naďalej krvácať, guvernér národnej banky preto varuje. "Každé predčasné neuvážené ukončenie opatrení by mohlo narobiť veľa škody," upozornil Peter Kažimír. 

Aj keď je na Slovensku pomoc pomalá a nedostatočná. Tak to aspoň hodnotia podnikatelia v dotknutých oblastiach. Heger tvrdí, že financie na pomoc sú pripravené. "Preto sme pripravili aj rezervu v rozpočte práve na tieto turbulentné časy," vysvetlil Heger. 

Temnú ekonomiku dneška by však pomaly mohli vymeniť svetlé zajtrajšky, a to vďaka vakcinácii. Minister hospodárstva sa očkovania rozhodne nebojí, berie to s nadhľadom. "Ja si dám obidve vakcíny, dám si tu ruskú, lebo tá bude skôr, a potom si dám aj tu americkú, lebo tá bude mať ten čip v sebe, a budem takto spokojný," poznamenal Richard Sulík. 

S očkovaním sa už začalo, na oživenie ekonomiky si ale ešte kúsok musíme počkať. Bolo by možno celkom naivné teraz naskočiť na vlnu nejakého extrémneho optimizmu. "Očakávame, že oživovanie ekonomickej aktivity dosiahne v roku 2021 priemer šiestich percent," priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Slovensko má však veľa čo naprávať, koronakríza nie je náš jediný ekonomický problém. "Čo je ale veľmi dôležité, kde naozaj nesmieme zaspať, je kvalita podnikateľského prostredia," reagoval Sulík. "Pre nás bude 2021 dôležitý rok z hľadiska daňovo-odvodovej reformy," doplnil Heger. "Potrebujeme v maximálnej možnej miere využiť kombináciu vlastný zdrojov, ale aj zdrojov Európskej únie. Mám na mysli hlavne Next Generation EU, plán obnovy," upresnil Kažimír. 

Toto by mohol byť ten mix, ktorý spôsobí to najdôležitejšie. "Aby kolesá našej ekonomiky boli naolejované dobre," dodal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy