Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pobyt v prírode vláda obmedzí nielen na okres, ale už aj hodinu
Zdielať na

Pobyt v prírode vláda obmedzí nielen na okres, ale už aj hodinu

SLOVENSKO / Vláda ešte minulú stredu prijala uznesenie, podľa ktorého sa obmedzuje pobyt v prírode na úroveň okresu. Negatívny test vám už tak mimo okres za účelom rekreácie v prírode nestačí. Problém je, že s výkladom nemajú problém len bežní občania, ale aj príslušné orgány verejnej moci. Zmenu navyše nikto neodkomunikoval verejnosti.

Ako prvý o tom informoval denník Pravda. S účinnosťou od 20. marca vláda obmedzila cesty za účelom pobytu v prírode len na okres. Po novom však bude pobyt v prírode obmedzený nielen na okres, ale aj hodinu, domov sa budete musieť vrátiť do 20:00. Vyplýva to z návrhu uznesenia, ktoré v stredu na rokovaní schválila vláda, ktoré nadobudne platnosť vo štvrtok. Rovnako budú obmedzené v nočných hodinách aj cesty do zahraničia. 

"Keď prídem domov, tak už je večer a ja nemám čas sa sebe alebo svojmu zdraviu venovať inokedy ako večer a v noci, doslova. Beh je niečo, čo by malo pôsobiť ako prevencia, je to úplná tragédia to, čo sa rozhodlo," reagoval bežec Martin Urbaník. 

Tieto obmedzenia budú trvať najneskôr do konca núdzového stavu, teda do 28. apríla za predpokladu, že vláda núdzový stav nepredĺži, prípadne neprijme nové opatrenia. Výnimku naďalej tvorí Bratislava, kde sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja a v prípade mesta Košice sa za okres považuje územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice-okolie. 

V okresoch v I., II. a III. stupni varovania bude možná návštevy prírody aj bez platného negatívneho testu na prítomnosť ochorenia COVID-19 v rámci okresu. Do prírody v IV. stupni varovania sa môžete dostať len za predpokladu, že máte negatívny výsledok RT-PCR alebo AG testu nie staršieho ako sedem dní, prípadne ste prekonali v predošlých troch mesiacoch COVID-19. Výnimku tvoria aj tí, ktorí sú zaočkovaní druhou dávkou vakcíny, kde od tohto očkovania uplynulo už aspoň 14 dní. 

Maratón rokovaní premiéra s odborníkmi 

Opatrenia sa upravujú na základe odporúčaní vedcov premiérovi. Prijali 28 úloh. Jedným z prvých bodov, ktoré vyplynuli z maratónu rokovaní premiéra s odborníkmi, boli respirátory FFP2. Už sme si na nich aj zvykli. Nosíme ich v obchodoch, v hromadnej doprave aj v interiéri. Celkovo ministerstvo zdravotníctva splnilo už 17 bodov. Prísnejšie hranice, sekvenovanie vzoriek, stratégia očkovania, kontroly hlásení pozitivity u lekára a mnohé ďalšie. Jedným z kľúčových bodov, ktoré stále nie sú splnené, no pracuje sa na nich, je všeobecný postup pre lekárov. Tí po takomto manuáli volajú už dlhé mesiace.

Tento bod už však možno zaradiť medzi splnené, pretože chýbala už len cesta pacienta, ktorú v týchto dňoch ministerstvo zdravotníctva do manuálu zapracovalo. "Hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo inštruovala a pripravila ešte podrobnejší materiál aj s tzv. deviatimi užitočnými radami pre svojich kolegov, všeobecných lekárov, ako by mali v tejto prednemocničnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti s kovidovým pacientom postupovať," vysvetlila Zuzana Dolinková zo Zväzu poskytovateľov ambulantnej starostlivosti. 

V procese plnenia je aj aktualizácia covid automatu, stratégia testovania či samotesty v domácnostiach. "Teraz sa pripravuje koncept, ako zapojiť práve toto samotestovanie do celého mechanizmu COVID automatu. Pracuje na tom aj tím ministerstva zdravotníctva," priblížil zastupujúci minister Eduard Heger (OĽaNO). 

Ak vláda aj splní všetkých 28 úloh, zrejme bude musieť prijať ďalšie. Odborníci ich totiž na rokovaniach premiérovi navrhovali omnoho viac.

Rozdelenie okresov podľa COVID automatu sa od pondelka opäť mení

Vláda v stredu schválila nové rozdelenie okresov podľa COVID automatu. Návrh aktualizácie mapy okresov podľa aktuálnej rizikovosti vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19 predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister financií poverený riadením ministerstva zdravotníctva Eduard Heger. Nová mapa bude platná od 29. marca. Od budúceho týždňa bude vo štvrtom stupni varovania 14 okresov, v treťom stupni 58. Do druhého stupňa sa zaradí sedem okresov.

Čiernu farbu COVID automatu budú mať od pondelka okresy Čadca, Gelnica, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Ružomberok, Trenčín, Turčianske Teplice a Žilina. V bordovej farbe, teda treťom stupni bude 58 okresov. Druhý stupeň bude platiť pre okresy Kežmarok, Levice, Medzilaborce, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce.

Epidemická situácia sa podľa Eduarda Hegera naďalej zlepšuje. Uviedol to na pravidelnej utorňajšej tlačovej besede. Sledované ukazovatele klesajú a všetky sú vo výrazne pozitívnom trende. Najužším profilom sú však podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Petra Stachuru stále lôžka s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Rezort však očakáva, že v najbližších dňoch až týždňoch sa začne pozitívne upravovať aj tento ukazovateľ. Slovensko v porovnaní s okolitými krajinami klesá v počte incidencie na COVID-19, a to pri antigénových aj PCR testoch. Mierne zlepšenie je aj pri kapacite kyslíkových lôžok. Znížil sa denný priemer úmrtí aj reprodukčné číslo.

Stav na Slovensku sa zlepšuje, podľa Hegera nemáme prepadať eufórii

23. marca na tlačovej konferencií dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger predstavil aktuálny epidemiologický stav Slovenska. "Slovensko oproti susedným krajinám v 14 dňovej incidencii klesá v číslach. Je to vďaka vám všetkým, nosíte FFP2 respirátory, že sa snažíte dodržiavať protiepidemiologické opatrenia," hodnotí situáciu Peter Stachura. Slovensko zaznamenalo za posledný týždeň pozitívne zlepšenie. Mobilita klesla vo všetkých oblastiach - automobilovej, ale aj pešej. Zhoršená situácia je v Maďarsku a Poľsku. 

​Počty hospitalizovaných nie sú stále pod hodnotou 3 000

"Klesajú nám počty hospitalizovaných, ale aj mŕtvych. Nechceme prepadnúť eufórii, sme len niekde v strede, ale tieto čísla nás napĺňajú optimizmom," priznal štátny tajomník Peter Stachura. Aj napriek klesajúcim číslam je situácia v nemocniciach kritická. "Pokiaľ nebudú stabilné lôžkové miesta, je dôležitá spolupatričnosť. Tí, ktorí vidia tieto pozitívne čísla im to príde nereálne. Treba si uvedomiť, že nemáme vyhraté," povedal Peter Stachura. 

​​Slovensko aj naďalej v čiernej farbe

Nesplnili sme ani tento týždeň všetky tri faktory pre zmenu farby. "Podľa covid automatu je Slovensko aj naďalej v čiernej farbe, počet hospitalizácii neklesol pod 3 000. Zvyšné dva faktory sú pozitívne. Počet pozitívnych klesol a prešli sme do červenej farby, aj reprodukčné číslo je v priaznivých hodnotách," vysvetlil Peter Stachura. Viacero okresov prešlo do vyššieho stupňa varovania. 

​​Počet hospitalizovaných je jedným z faktorov na presunutie z čiernej do bordovej farby. Momentálne je číslo hospitalizovaných vyššie ako požadovaný počet v Covid automate. Ďalším faktorom je reprodukčné číslo, ktoré v pozitívnych číslach. Farba Slovenska sa podľa Covid automatu meniť nebude.

Na Slovensku je prvou dávkou očkovaných viac ako pol milióna ľudí. 

​Minister Eduard Heger priniesol aj prehľad úloh, ktorými sa zaoberali odborníci na stretnutí s premiérom. Už dnes je splnených 17 úloh.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy