Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Cestovanie počas pandémie: Čo zažívajú Slováci na dovolenkách?
Zdielať na

Cestovanie počas pandémie: Čo zažívajú Slováci na dovolenkách?

EURÓPA / Výber tohtoročných letných dovoleniek pri mori ovplyvnila nielen ich cena, ale aj proti-covidové opatrenia. A k nim jednotlivé krajiny pristupujú naozaj rôzne. My sa teraz presunieme na grécke ostrovy, do Chorvátska, Maďarska, ale aj na španielsku Ibizu a dozvieme sa, čo zažívajú Slováci na dovolenkách.

IBIZA​
Ostrov Ibiza je známy ako párty ostrov, tentoraz je tu však tancovanie obmedzené. "Určite si tu nezatancujete, pretože je na celom ostrove zákaz tancovania. Vychýrené podniky sú všetky komplet zatvorené. Otvorené sú len menšie bary, kluby a diskotéky," informuje Juraj. Jurajovi sa taktiež podarilo urobiť fotografie priamo z dezinfekcie lehátok na pláži, či chodníkov. "Musia sa tu nosiť rúška, vo všetkých interiérových priestoroch. V baroch, kluboch, v podnikoch, reštauráciách, v hoteloch, v autobuse," dodáva.

MAĎARSKO
Cesta viacerých dovolenkárov smerujúcich na juh Európy vedie aj cez Maďarsko. Pri vstupe do krajiny to pre jednu Slovenku bolo bez kontroly. "V Maďarsku sa môžu ľudia pohybovať vo vnútorných priestoroch bez rúšok. Videla som ich iba na zamestnancoch hotela. Dezinfekcie boli síce na hoteli rozmiestnené, no boli prázdne," hovorí cestovateľka Katka.

CHORVÁTSKO
O zážitky z dovolenky sa s nami podelila aj moderátorka Ranných novín Bibiana Ondrejková, ktorá navštívila Chorvátsko. "Ľudia vonku, ani personál, ani hostia, rúška, či respirátory nosiť nemusia. Iná situácia je v interiéroch. Na pošte, či v obchodoch sa musia nosiť respirátory a musí sa dodržiavať odstup, prípadne je limitovaný počet osôb," hovorí o svojich osobných skúsenostiach.

GRÉCKO
Grécko, konkrétne ostrov Kos v Egejskom mori navštívil aj moderátor Ranných Novín Bruno Ciberej. "Aj tu sa pandemická situácia v posledných dňoch zhoršuje. Aj preto od 15. júla platí, že do vnútorných priestorov, reštaurácií a barov smú ísť len zaočkovaní ľudia. Čo sa týka hotelov, nemusíte nosiť rúško viacmenej nikde okrem reštaurácie," hovorí moderátor z vlastných skúseností. Pri návšteve Grécka je potrebné 24 hodín pred vstupom do krajiny vyplniť online formulár. Raňajky tu podávajú hosťom čašníci, aj preto, aby turisti neprichádzali do priameho kontaktu s jedlom. "Všeobecne sa tu čistí a dezinfikuje každá jedna plocha. Inak nespozorujte, že je nejaká pandémia. Určite nie na lehátku pri mori," hovorí moderátor Ranných Novín Bruno Ciberej.

Opatrenia v Grécku na ostrove Rhodos pozorne sledoval aj ďalší Slovák, kde na hoteli dodržiavajú hostia 1,5 metrové rozostupy. "Na Rhodose sú opatrenia hlavne v jedálni. Ide o klasické aj nám známe rozostupy, rúška a dezinfekcia rúk. Naviac sú snáď len jednorazové rukavice, ktoré majú ľudia, keď si naberajú jedlo," objasňuje cestovateľ. Gréci sú tento rok radi aj za 40 - 50%tnú obsadenosť hotelov, keďže minulý rok bola na úrovni iba 20 tich %.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy