Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lesné požiare aj naďalej trápia južné krajiny. Turecko hlási už osem obetí
Zdielať na

Lesné požiare aj naďalej trápia južné krajiny. Turecko hlási už osem obetí

TURECKO/GRÉCKO/TALIANSKO / Lesné požiare sa postupne rozširujú na rozsiahle plochy Talianska, Grécka, ale aj Turecka. Najnovšie zasahujú hasiči aj na vyhľadávnom dovolenkovom ostrove v Grécku. Minister zdravotníctva v Turecku, Fahrettin Koca informoval, že v nemocničnom ošetrení je pre lesné požiare 27 ľudí, stovky ďalších už prepustili.

V Turecku je v dôsledku požiarov hospitalizovaných 27 ľudí

Minister zdravotníctva Turecka, Fahrettin Koca, informoval, že v nemocničnom ošetrení je pre lesné požiare 27 ľudí, stovky ďalších už prepustili. Neďaleko tureckých dovolenkových destinácií Antalya a Mugla a v ich okolí v nedeľu už piaty deň požiare pustošili krajinu. Minister lesného hospodárstva a poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli informoval, že naprieč krajinou je „pod kontrolou“ 117 lesných požiarov a osem sa ďalej rozrastá. Okrem hasičov pomáhajú vodnými delami, ktoré sú bežne používané na rozháňanie davu, uhasiť oheň aj policajti. 

Obyvatelia aj turisti pred nebezpečenstvom unikali v člnoch na more a zároveň ich vyzvali, aby pokračovali v evakuácii letoviska Turunc v provincii Mugla. Na mori čakala pobrežná stráž a dve plavidlá námorníctva pre prípad, že by bola potrebná rozsiahlejšia evakuácia. 

Počet obetí sa zvýšil na osem

Záchranári našli ďalšie telá a počet obetí zároveň zvýšili na osem. Podľa miestnych médií boli poslednými dvoma obeťami turecko-nemecký pár, ktorých telá našli v provincii Antalya. Situácii v regióne komplikujú vysoké teploty a silný vietor. V Antalyi namerali 42 stupňov Celzia, je to približne o 5 až 6 stupňov viac, ako priemer na toto obdobie.

Turecku prišli na pomoc aj iné krajiny

Európska komisia na pomoc Turecku zmobilizovala jedno hasičské lietadlo z Chorvátska a dve zo Španielska. Na pomoc s hasením v oblasti prišli aj lietadlá z Ukrajiny, Ruska, Azerbajdžanu a Iránu. Turecký prezident Erdogan vo svojom verejnom prejave poďakoval Vladimírovi Putinovi za to, že do Turecka poslal lietadlá a helikoptéry. Prezident popri tom čelil domácej kritike potom, čo sa ukázalo, že Turecko nedisponuje lietadlami na hasenie požiarov aj napriek tomu, že lesné požiare sú v týchto oblastiach v lete časté.

Príčina požiarov je podľa expertov klimatická kríza, turecké úrady však prešetrujú, či to nebola "sabotáž" zo strany kurdských militantov. Turecký prezident  dokonca tvrdí, že jeden z požiarov zapríčinili deti.

Vysoké teploty v Taliansku komplikujú rozrastajúci sa oheň

Tureckým hasičom sa síce podarilo dostať pod kontrolu cez stovku požiarov, oheň sa však šíri na juhozápad gréckeho Peloponézskeho polostrova, ostrov Rhodos a južné Taliansko. Vysoké teploty komplikujú rozrastajúci sa oheň. V talianskom Bari napríklad namerali teplotu 40 stupňov Celzia, na Sicílii len o stupeň menej. Paniku vyvolal aj oheň v meste Pescara na jadranskom pobreží. Úrady evidujú päť zranených a škody na domoch a plážových zariadeniach. V regióne, kde leží Pescara zaznamenali ďalšie vážne požiare. S ohňom bojujú aj na Sicílii, kde bolo za posledných 72 hodín zaznamenaných stovky zásahov. Juh Európy už niekoľko dní trápi vlna veľkých horúčav, ktorá bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. 

Rozsiahle požiare zasiahli aj Grécko. Najnovšie sú hasiči aj na turistami vyhľadávanom ostrove Rhodos

Lesné požiare trápia aj Grécko, za posledných 24 hodín tam evidujú 60 nových lesných požiarov. Požiar pri gréckom meste Patras sa podľa úradov dnes zmiernil, zostáva však naďalej aktívny. Starosta jednej z evakuovaných dedín hovorí, že oheň spôsobil "obrovskú katastrofu". Bojuje s ním 300 hasičov s pomocou desiatok cisterien, dvoch lietadiel a piatich helikoptér. Spôsobil taktiež dlhé kolóny na diaľnici vedúcej do mesta Korint, ktorá je pre požiare dočasne uzavretá. V pondelok, 2. augusta, vypukol veľký požiar aj na Rhodose. Časť obyvateľstva preň prišla o dodávky elektriny, vody a museli evakuovať obyvateľov a turistov. Grécke úrady vyzývajú ľudí, aby cestovali len v nutných prípadoch, teploty totiž na niektorých miestach dosahujú až 44 stupňov Celzia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy