Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
COVID AUTOMAT: Čiernych okresov ubudne z 35 na 20. Pozrite sa, v akej farbe je ten váš
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Čiernych okresov ubudne z 35 na 20. Pozrite sa, v akej farbe je ten váš

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

SLOVENSKO / Zatváranie ekonomiky nebude potrebné. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to oznámil minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Pandemická situácia sa totiž stabilizovala a mierne sa zlepšuje. Heger však upozornil, že ešte stále nie je čas na masívne uvoľňovanie opatrení. Zároveň informoval, že pandemická komisia považuje za nevyhnutné predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní. Ak by sa totiž nepredĺžil, zrútil by sa systém pandemickej ochrany.

Ako informoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura, mobilita obyvateľstva ostáva na rovnakej úrovni. Všetky pravidelne sledované ukazovatele majú klesajúci trend, reprodukčné číslo zostáva na približne rovnakej úrovni.

Aktuálne rozdelenie regiónov: 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Nové rozdelenie okresov

Čiernych okresov od 22. marca ubudne z 35 na 20.

Vo štvrtom stupni varovania sa budú nachádzať po novom okresy: Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Senica, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a Žilina.

V treťom stupni, medzi bordovými okresmi sa budú nachádzať: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Sabinov, Šaľa, Senec, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Zlaté Moravce a Zvolen.

V druhom stupni varovania sa budú nachádzať okresy: Kežmarok, Námestovo, Nové Zámky a Tvrdošín.

Ministerstvo zdravotníctva SR

​​Záchranná zdravotná služba hlási nižšie počty výjazdov k pacientom s Covidom

Znížené výjazdy by sa mali premietnuť do nižšieho zaťaženia nemocníc. "V nemocniciach je stále menej nakazeného personálu, čo pozitívne vplýva na poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ uviedol Stachura.

Ministerstvo zdravotníctva SR

​Hlavným problémom je nedostatok lôžok pre kritických pacientov, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu

V prieme v nemocniciach zomiera 70 až 90 ľudí denne

​Úmrtia sú naďalej pomerne vysoké, v priemere v nemocniciach zomiera 70 až 90 ľudí denne. "Tu vidíme efekt očkovania, počty starších ľudí nad 60 rokov, ktoré v súčasnosti predstavujú nižšie percentá. Je to spôsobené očkovaním tejto vekovej skupiny," uviedol Stachura. 

​​Núdzový stav sa predlžuje o 40 dní

"Je nevyhnutné predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní," hovorí Heger. 

Slovensko nezastaví očkovanie vakcínou Astrazeneca

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková informovala o vakcíne AstraZeneca: "Zatiaľ nie je preukázané, že by bol súvis s trombózou a podaním vakcíny. Pozastavenie vakcín v krajinách, to išlo o preventívne opatrenie. WHO aj EMA naďalej odporúčajú očkovanie touto vakcínou," dodala.

Ministerstvo zdravotníctva SR

Namiesto očakávaných 300-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca v marci príde na Slovensko 25-tisíc dávok

Ako uviedla Ježíková, zníženým dodávkam sa budú musieť prispôsobiť vo veľkokapacitných očkovacích centrách. Ježíková konštatovala, že tento týždeň je otvorených 52-tisíc miest na očkovanie prvou dávkou vakcíny od Pfizeru. Ďalších 16-tisíc miest je určených na očkovanie druhou dávkou.

V prípade vakcíny AstraZeneca je na tento týždeň otvorených 45-tisíc miest, od 20. do 26. marca bude otvorených ďalších približne 42-tisíc miest, ďalší týždeň bude otvorených približne 25-tisíc miest.

"WHO aj EMA naďalej odporúčajú očkovanie touto vakcínou," dodala.

Vakcína od Pfizer a BioNTech je prioritná na očkovanie v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Na Slovensko podľa Ježíkovej boli doposiaľ slabé dodávky od vakcíny Moderna. V prípade Moderny sa momentálne očkuje len druhou dávkou, od začiatku budúceho týždňa sa otvárajú miesta pre prvú dávku.

Očakávané dodávky vakcín:

Pfizer a BioNTech: 196 440

Moderna: 45 600

AstraZeneca: 25 184

Sputnik V: 200 000

Momentálne je zapojených do očkovania 60 nemocníc

"Týždenná kapacita je 45 000. Kritickú infraštruktúru očkujeme v piatich zariadeniach,"  informuje Ježíkova. 

Výsledky testovania Spútnika V sú priebežne dobré

Od 1 marca sa robia laboratórne kontroly vakcíny Sputnik V pod dozorom ŠÚKL, výsledky sú priebežne dobré. "Spolupráca je veľmi dobrá, metód je 13 alebo 15. Výsledky sú priebežne dobré. Očakávame, že v priebehu budúceho týždňa budeme mať stanovisko o bezpečnosti tejto vakcíny," informuje Ježíková. 

Slovensko má zabezpečených vyše 5 milióna dodávok od Pfizer a BioNTech

"Nie je pravda, že sme sa vzdali vakcíny od Pfizer. Chcem tieto informácie vyvrátiť, Slovensko má zabezpečených vyše 5 milióna vakcín," informuje Ježíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy