Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Generálny prokurátor Maroš Žilinka ušiel po výbore o únose Vietnamca
Zdielať na

VIDEO: Generálny prokurátor Maroš Žilinka ušiel po výbore o únose Vietnamca

BRATISLAVA / Parlamentný Výbor pre obranu a bezpečnosť sa po dvoch týždňoch od rozhodnutia generálnej prokuratúry v kauze únosu Vietnamca stretol a predvolal Maroša Žilinku. Mimoriadne rokovanie zvolal predseda výboru Juraj Krúpa za OĽaNO. Poslanci hneď v úvode odsúhlasili, aby rokovanie bolo neverejné.

Utajenie rokovania výboru ale ani útek generálneho prokurátora nijako nepomohol k objasneniu celej kauzy Vietnamec. Práve naopak. Toto neodpovedanie vyvoláva stále ďalšie a ďalšie otázky.

Kauza údajného únosu Vietnamského podnikateľa sa ťahá druhým volebným obdobím a stále nie je uzavretá. Pred nedávnom však generálny prokurátor časť jej vyšetrovania uzavrel s tým, že skutok sa nestal. Dnes to prišiel oficiálne potvrdiť a zároveň podrobnosti vysvetľovať poslancom na mimoriadnom parlamentnom výbore.

Po samotnom stretnutí z rokovania však odišiel bez slov. Novinárom na otázky neodpovedal a nechcel reagovať na možné opätovné otvorenie prípadu. Po ňom odchádzal bez odpovedi aj vedúci prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry Igor Dorica. Žilinka sa výboru má vyjadriť do 30 dní. OĽaNO pritom už vopred avizovalo, že sa bude pýtať na preverenie všetkých pochybností, vypočutí potenciálnych svedkov či odstránení rozporov.

Ako informoval predseda branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO), cieľom dnešného rokovanie bolo, aby Žilinka zodpovedal otázky poslancov. "Pre nás tam vznikli otázniky, ktoré sa zdali byť nejasné pri vyšetrovaní. Generálny prokurátor ich bral na vedomie a bude sa im venovať," pokračoval poslanec, ktorý považuje rozdelenie vyšetrovania na 2 časti za "zvláštny spôsob". V prípade obmedzovania osobnej slobody má naďalej prebiehať vyšetrovanie, čo má byť dôvodom utajenia rokovania. Generálna prokuratúra by sa mala podľa Krúpu obrátiť ešte na stranu Vietnamu, no prax podľa neho prax ukazuje, že sa takéhoto spôsobu právnej pomoci Slovensko nedočká. "Je možné, že nás táto kauza bude sprevádzať ešte istú dobu," dodal Krúpa.

Podpredseda Národnej rady SR  Gábor Grendel (OĽaNO) má v prípade únosu vietnamského občana stále pochybnosti. Uviedol to po dnešnom rokovaní. "Vietnamec bol z Nemecka unesený, to je fakt. Ten istý Vietnamec bol vo Vietname postavený pred súd a odsúdený, to je druhý fakt. Ako sa dostal z Nemecka do Vietnamu pred ten súd ? Na túto banálnu otázku nepozná celý svet odpoveď," povedal Grendel. Najslabším miestom v prípade považuje pokus o oklamanie Poľska v súvislosti s tým, že sa na palube lietadla mal nachádzať vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. "Hovorím o pokuse zámerne a nie o oklamaní Poliakov. Ako sme boli neskôr informovaní, nakoniec poľská strana súhlasila s tou pôvodnou žiadosťou. Faktom je, že ten pokus o oklamanie Poliakov bol pripravený. Je pre mňa nepochopiteľné, že naše OČTK tento pokus o oklamanie Poľska nevidia,"  podotkol Grendel.

Opoziční poslanci však tvrdili, že ich Žilinka svojimi vyjadreniami presvedčil a za kauzou dali pomyselnú bodku. "Potvrdilo sa konštatovanie, že žiaden občan SR sa nepodieľal na tomto prípade a dokonca sa potvrdilo aj to, že sa nepotvrdilo, že sa tento občan nachádzal na území SR," skonštatoval po výbore poslanec za SMER-SD Marián Saloň.

Aj keď bol v časti podozrení zo zneužitia špeciálu prípad uzavretý, v časti únosu vyšetrovanie pokračuje v Nemecku. Slovenský advokát vietnamského podnikateľa je však aj v tomto prípade veľmi skeptický. "Vyšetrovanie je vedené tak, aby sa nič nevyšetrilo," myslí si právny zástupca Trinh Xuan Thanha Ivan Matušík.

Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v kauze údajného únosu Vietnamca boli správne a zákonné, tvrdila pritom generálna prokuratúra pred dvoma týždňami.  "Nebola zistená žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o vedomej (úmyselnej) participácii občanov Slovenskej republiky na únose vietnamského občana, spočívajúcej v poskytnutí vládneho lietadla vietnamskej delegácii," uviedla vtedy hovorkyňa Tökölyová.

Vietnamského podnikateľa a funkcionára komunistickej strany Trinh Xuan Thanha uniesli z Berlína do Vietnamu v júli 2017. Hovorilo sa o tom, že pomocnú ruku pri tom mali poskytnúť aj Slováci. Vedomú účasť občanov Slovenska na únose vietnamského občana však nepotvrdili ani nemecké súdy.

Stalo sa tak za čias vlády Roberta Fica. Fico prednedávnom na tlačovej besede poukázal na vyjadrenie generálnej prokuratúry, ktorá uviedla, že rozhodnutia v kauze únosu Vietnamca boli správne, a k záveru o vedomej participácii občanov SR na únose vietnamského občana nedospeli ani nemecké súdy. "Generálna prokuratúra nemá so Smerom nič spoločné a o špeciálnej prokuratúre ani nehovorím. Kde sú titulky, že prokuratúra povedala, že Kaliňák a Smer-SD s únosom nič nemá," hovoril Fico, ktorý zároveň kritizoval média za spájanie s kauzou exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Robert Kaliňák čelil otázkam, prečo bol zahlásený na palube lietadla aj on. V roku 2017 okomentoval situáciu, že ide o bežnú prax. "Nestalo sa to raz, stalo sa to viackrát,"  povedal. Kaliňák neskôr pre TV JOJ svoje slová vysvetlil  tým, že deklarovaná účasť vysokopostaveného politika uľahčí prelet nad krajinou a ide len o administratívny krok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy