Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pľúcny lekár pre TV JOJ: Pravda o situácii v slovenských nemocniciach
Zdielať na

Pľúcny lekár pre TV JOJ: Pravda o situácii v slovenských nemocniciach

BRATISLAVA / Do MHD rúško alebo respirátor? Ako dlho trvá zotavovanie pľúc po prekonaní COVID-19? Odpovede na tieto otázky sme hľadali priamo v ružinovskej nemocnici v Bratislave, kde sme natáčali v červenej zóne viacero reportáží už v marci. U pľúcneho lekára Štefana Laššána sme zisťovali aj to, čo sa odvtedy zmenilo.

​Stretli sme sa v marci počas prvej vlny. Čo všetko sa odvtedy zmenilo v liečbe, vašich poznatkoch o tomto víruse, prípadne v štruktúre pacientov? 

"Máme pacientov neporovnateľne viac. Pacienti sa už nachádzajú v každej nemocnici. Máme pacientov oveľa mladšie ročníky. Pacientov, ktorí sú 40-tníci, 50-tníci, pacientov s ťažkými zápalmi pľúc. Ich počet je vysoký, taký aký sme nezažili za posledných 20 rokov. Veľa nových vecí vieme o tom víruse, stále však máme obmedzené možnosti, ako toto ochorenie liečiť."

Naučili ste sa lepšie robiť vyšetrenia aj v oblekoch, alebo ako sa zdravotníci posunuli v tejto oblasti?

"To platí stále, existujú nejaké pomôcky, najmä elektronické, viac sme sa naučili pracovať s röntgenmi, s počítačovou tomografiou, či sonografiou hrudníka."

Ako sa odrazil na celkovej situácii príchod novej - tzv. britskej mutácie? A ako vy vnímate aktuálne rady v súvislosti s mutáciou, že napríklad v MHD už nestačí rúško, ale sa odporúča respirátor?

"Keďže sa podstatne rýchlejšie šíri, tak má určitú evolučnú výhodu, t.z. že sa rozširuje veľmi rýchlo. Problém je v tom, že je oveľa nákazlivejšia, a teda stačí vám oveľa kratší kontakt s nakazeným, menšia infekčná dávka. Je dôležité, aby rúško pevne sedelo, lepšie sú samozrejme respirátory, ktoré viac chránia, preto lebo póry sú tak maličké, že vírus sa k vám tak ľahko nedostane a tiež sa dajú výborne prispôsobiť na tvár, čiže únik kvapôčok je oveľa menší. Preto je veľmi dôležité používať práve respirátory."

Aká je aktuálne situácia na vašom oddelení? Stíhate prijímať pacientov, musíte uvažovať viac, koho napojiť na ventiláciu, máte dostatok anestéziológov a špecialistov?

"Ten tlak na lôžka je obrovský. Čím ďalej, tým viac nemocníc musí svoje biele zóny preklápať pre tzv. červených pacientov. Samozrejme, že dôsôledky sú potom, že tá starostlivosť nie je natoľko objemná pre pacientov, ktorí Covid nemajú. Musíme veľmi uvažovať nad tým, kam umiestnime a akého pacienta, aby každý dostal takú starostlivosť, akú potrebuje."

Vy ste pľúcny lekár. Mnohí pacienti po prekonaní tohto ochorenia majú problémy dlhodobo. Prečo a ako dlho to trvá, kým sú pľúca znova v poriadku?

"Bohužiaľ, je to ochorenie smrteľné a väčšia časť, ktorá príde do nemocnice s vážnejšími následkami, tak tomu podlieha. Predovšetkým tí, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu. U väčšiny pacientov sa pľúca zregenerujú, ale očakávame, že určitá časť ľudí bude žiť aj s trvalými následkami, t.z. že budú mať obmedzenú kapacitu pľúc aj do budúcna."

Viac z rozhovoru sa dozviete v priloženom hlavnom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy