Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Infektológ Jarčuška pre TV JOJ: Respirátor FFP2 je v MHD oveľa účinnejší
Zdielať na

Infektológ Jarčuška pre TV JOJ: Respirátor FFP2 je v MHD oveľa účinnejší

BRATISLAVA / "Zatúlané" dodávky vakcín od Pfizeru sa podľa ministra zdravotníctva našli a preto zatiaľ nemusíme v očkovaní spomaľovať. Slovensko kúpilo viac ako 4 milióny dávok vakcín. Podľa premiéra Matoviča máme dostatok očkovacej látky pre 85 percent dospelej populácie.

Prednosta kliniky infektológie a zároveň jeden z najväčších odborníkov na Slovensku v boji proti koronavírusu, Pavol Jarčuška, taktiež pracuje na distribúcií vakcín na Slovensko. Na Európskej liekovej agentúre aktuálne podmienečne schvaľujú vakcínu od AstraZeneca. " 29. januára očakávame autorizáciu vakcíny od firmy AstraZeneca, vo februári by mohla byť schválená ďalšia vakcína od konzorcia Jansen. Čo je ale prekvapivá informácia, no v zásade sa to dalo očakávať je jednanie o registráciu ruskej vakcíny Sputnik," opísal profesor Jarčuška.

Ministerstvo zdravotníctva prednedávnom predstavilo konkrétne fázy očkovania. Zhrnulo ich do 11 fáz a prednostne budú očkovaní primárne starší a učitelia. Profesor zhodnotil, že vakcinácia je v súlade s vedeckými dôkazmi, prioritou by mali byť 3 skupiny obyvateľstva. "Zdravotníci, pretože tam je dôkaz najsilnejší. Ak ich nebudeme mať zaočkovaných, môže nám skolabovať celý zdravotnícky systém starostlivosti. Potom sú to ľudia starší, a u ktorých tá koronavírusová infekcia je spojená s najťažším priebehom a potom sú to ľudia s najťažším priebehom," objasnil Jarščuška.

Horúcou témou, ktorú vyvolalo očkovanie tenistky Dominiky Cibulkovej je prednostné poradie. Čo ale v prípade, že nariedených vakcín je viac? V Košiciach sa týmto spôsobom snažia prioritne zaočkovať svojich kolegov. "Snažíme sa zaočkovať tých zdravotníckych pracovníkov, ktorých máme na čakacej listine. Tie vakcíny môžu ostať 5 dní v chladničke," vysvetlil odborník Jarčuška. Vakcína od Moderny narozdiel od spoločnosti Pfizer vydrží až 30 dní v chlade, no sprevádza ju komplikovanejší priebeh očkovania. Infektológ najväčšiu výhodu vidí v skladovaní aktuálne schvaľovanej britskej vakcíny AstraZeneca.

Po pol roku očkovanie netreba, no otázka karantény je stále otvorená

Verejnosť však nemá dostatočné informácie o tom, ako často bude potrebné preočkovanie. Dáta pochádzajú z tretej fázy klinického testovania a tá začala niekedy v lete. "My vieme, že tí pacienti ešte majú dostatočnú hladinu protilátok a nevyskytovali sa u nich koronavírusove infekcie inak, ako v čase klinických štúdii, " povedal infektológ. Ani po šiestich mesiacoch sa preto neprejavilo oslabenie imunity v boji proti koronavírusu. Napriek tomu sa aj u zaočkovaného môže koronavírus nachádzať. "Ten človek, ktorý je zavakcinovaný, môže mať na svojich slizniciach vírus. Predpokladá sa, že ho budeme mať v podstate menšom množstve. Teraz musia štúdia zistiť či človek môže alebo nemôže byť infekčný. To zatiaľ nevieme,"  informoval infektológ a zároveň dodáva, že zatiaľ nie je známe či po priamom kontakte s koronavírusom je potrebné ísť do karantény. "Diskutovali sme práve o tom, na jednom meetingu v európskom priestore, že čo ak som zaočkovaný a prídem do priameho kontaktu s koronavírusom, či by som mal ísť  do karantény," dodal.

Po príchode britskej mutácie je otázka väčšej opatrnosti na mieste. Minister zdravotníctva už odporučil nosiť respirátor FFP2 v prostriedkoch verejnej dopravy. Zatiaľ toto nariadenie je dobrovoľné, no ako Jarčuška naznačil, okolité krajiny plánujú zaviesť povinné nasadenie.  Respirátor ale musí byť bez vdychového filtra nakoľko ten znižuje efekt pomoci. "Uvažuje o tom viacero krajín, Česká republika to doknca chce čoskoro zaviesť. Ten respirátor je oveľa efektívnejší, čo sa týka prevencie. Má predsalen väčšiu záchytnosť, čo sa týka vírusu, ktorý sa šíri v mestskej hromadnej doprave predovšetkým pomocou aerosolu. V mestskej hromadnej doprave nemáme dvojmetrové odstupy," uzavrel Jarčuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy