Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vlk je už oficiálne chránenou zverou. Chovatelia varujú, že ovčiarstvo tak môže byť pred zánikom
Zdielať na

Vlk je už oficiálne chránenou zverou. Chovatelia varujú, že ovčiarstvo tak môže byť pred zánikom

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia vlka zaradilo medzi celoročne chránené zvieratá a jeho lov je tak trestným činom. To sa však nepáči chovateľom oviec a kôz. Obávajú sa, že neregulované počty vlkov budú pre slovenské ovčiarstvo katastrofou.


"Ministerstvo životného prostredia zaradilo tento rok vlka medzi celoročne chránené dravé zvieratá,"  vyhlásil minister Ján Budaj.

"Keď niekto dokázateľne bez povolenia zastrelí vlka, bude mať za to väzenie," konštatuje Juraj Lukáš  zo združenia Vlk.

Kvóty, ktoré upravovali lov vlka od novembra do januára by už mali byť minulosťou, hoci nie všade v Európe je to tak.

"Francúzska vláda si každoročne stanovuje kvótu vo výške 10% z populácie vlka. Nedovolia, aby tieto šelmy ohrozovali zdravie človeka a hlavne ovčiarov. Areál ich výskytu sa za posledných 20 rokov rozšíril o 45%. Nie je dôvod prijímať vlka ako chráneného živočícha,"  povedal znalec v oblasti poľovníctva a lesníctva  Jaroslav Dutko.

Čo sa týka poľnohospodárskych škôd, podľa envirorezoru za rok 2019 spôsobila vysoká a diviačia zver škody vo výške 17 miliónov eur, a to napriek opatreniam poľovníkov.  "Áno, aj vlci dokážu tu i tam strhnúť ovcu, lenže škody sú 550krát nižšie než tých spomínaných 17 miliónov eur,"  uviedol minister Budaj.

Vlk dravý bude preradený do zoznamu chránených živočíchov dňom nadobudnutia účinnosti novej vykonávacej vyhlášky k zákonu o ochrane prírody. Medzirezortné pripomienkové konanie je ukončené a envirorezort chce legislatívny proces čo najskôr ukončiť. Prezident Zväzu chovateľov oviec a kôz sa vyjadriť nechcel. Potvrdil, že ich čakajú ďalšie rokovania.


"Koľko psov treba na to, aby sme ochránili 2000 teliat? To budeme mať 250 psov? Tak otázka nemôže znieť. Vlk má byť regulovaný," myslí si chovateľ oviec a hovädzieho dobytka Peter Nízky.


"Za posledné roky klesol stav oviec o 300 tisíc kusov, za to nemôžu vlci. Nedá sa to riešiť odstrelením 50-tich vlkov ako tohto roku, to je úplne trápne," uviedol Lukáč zo združenia Vlk.

Ministerstvo životného prostredia avizuje zjednodušenie postupu pri náhradách škôd spôsobených vlkom.
"Riešil by som to na regionálnej úrovni. Tam, kde potrebujeme dostať vlka, to je Ponitrie, Trenčín, južné Slovensko, kde sú historicky najvyššie stavy raticovej zvery. Naopak, regióny ako Stropkov, Snina, trpia nízkymi stavmi tejto zvery a to hlavne vplyvom predačného tlaku veľkých šeliem," vyjadril sa znalec Dutko.

"Vlk pokiaľ nebude ani trochu regulovaný si bude dovoľovať. Ovčiarstvo je pred zánikom a ten výsledok bude katastrofický," uzavrel chovateľ Nízky.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy