Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Problémy so skríningovým testovaním pribúdajú. Najnovšie sa riešia výšky poplatkov za vystavenie potvrdení u lekára
Zdielať na

Problémy so skríningovým testovaním pribúdajú. Najnovšie sa riešia výšky poplatkov za vystavenie potvrdení u lekára

BRATISLAVA / Testovací celonárodný skríning prináša každý deň nové praktické problémy. Napríklad viacerým pacientom, ktorí prekonali COVID 19, lekári nechcú vydať požadované potvrdenie. A to len preto, že sa v čase nákazy nedali otestovať a lekár im ochorenie určil len na základe kontaktu s inou pozitívnou osobou. Nevôľu ľudí vyvolali tiež poplatky u lekárov za vydanie potvrdenia, hoci celoštátne testovanie bolo deklarované ako bezplatné.

Ušité horúcou ihlou. Takto o celoštátnom testovaní hovoria lekárske organizácie. Podľa ich zástupkyne sa nemôžeme čudovať, že každý deň pribúda množstvo s tým súvisiacich nezodpovedaných otázok.

"Každé rozhodnutie, ktoré je šité horúcou ihlou, tak sa robí asi aj s nejakými chybami," reagovala Zuzana Dolinková zo Zväzu poskytovateľov ambulantnej starostlivosti. Práve lekári prvého kontaktu sú práve v týchto dňoch vystavovaní obrovskému tlaku zo strany pacientov, ktorí prekonali ochorenie vyvolané Covidom -19. Na to, aby mohli po celoplošnom skríningu viac či menej normálne fungovať totiž potrebujú papier o potvrdení. Vznikajú situácie, do akej sa dostal aj pán Ladislav a jeho priateľka. Obaja prekonali koronavírusovú virózu. Zatiaľ čo Ladislav ako prvý podstúpil aj test s pozitívnym výsledkom, jeho partnerka sa liečila už len na základe anamnézy. Dnes má problém. Jej lekár tak nemá podklad, na základe ktorého by dnes vystavil potvrdenie o prekonaní ochorenia. "Lekár jej teraz nechce potvrdenie vystaviť. Nevieme, ako máme postupovať ďalej," povedal Ladislav. Možnosti sú dve. Lekár sa spoľahne na informácie od pacienta. Druhou je, že podstúpi test na protilátky a svoju pozitivitu z minulosti takto dokáže. Aj to je ale ďalšia záťaž ako pre lekára, tak aj pre pacienta. "Vždy je to na tej komunikácii medzi pacientom a konkrétnym lekárom," povedala Zuzana Dolinková. 

Poplatok za skríningové testovanie?

Iným problémom však je, že lekári si za svoju aktuálnu nadprácu môžu vypýtať poplatok. Čo sa aj v nejednom prípade stalo. "Prekonal som Covid -19 a čakal som v plnej čakárni na dve tlačivá aj pre mňa aj pre manželku asi hodinu aj niečo. Pre blbý papier, ktorý si dokážem vytlačiť aj sám a k tomu som zaplatil 3 eurá za jeden," konštatoval divák TV JOJ Lukáš. K poplatkom sa vyjadril minister zdravotníctva Marek Krajčí: "Viem si predstaviť, že takéto poplatky sú účtované, nemyslím si, že by sa to malo realizovať. V každom prípade si myslím, že je to pravdepodobne ešte prijateľné." Lekári preto odkazujú ministrovi, aby počúval ich volanie a jeho rezort urýchlene prijal také kroky, ktoré lekárov odľahčia. A to v čo najkratšom čase. "Myslím si, že tá komunikácia by mala byť priamejšia, jednoznačnejšia. Spomeniem len príklad výnimky. Boli spomenuté na tlačovke. My o nich nič nevieme. Pacienti volajú, žiadajú výnimky a my vôbec nevieme, aké sú pravidlá," opísala nefunkčnosť komunikácie lekárka Jana Bendová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy