Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda zverejnila nové opatrenia: Tieto nariadenia budú platiť v Nitre a okolí
Zdielať na

Vláda zverejnila nové opatrenia: Tieto nariadenia budú platiť v Nitre a okolí

Archívne video

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva spresnilo protiepidemiologické opatrenia v okrese Nitra. Vláda prijala na svojom online rokovaní tieto opatrenia. Opatrenia by mali byť platné od 11.1. 5:00 do 29.1.

V územnom obvode Nitry budú platiť nasledovné protiepidemiologické opatrenia:

Sprísňuje sa zákaz vychádzania - test nesmie byť starší ako 7 dní potrebný na: 

  • Cestu do a zo zamestania (ktorý nemôže vzhľadom na povahu práce podľa rozhodnutia zamestnávateľa vykonávať prácu formou home-office),
  • Cestu na účel pobytu v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu,
  • Cestu na výdajné miesto internetových obchodov, cestu na výdajné miesto iných obchodov,
  • Cestu na účel sprevádzania dieťaťa

  • V Nitre sa taktiež sprísňujú kontroly v okrese 
  • Výnimku budú mať deti do 10 rokov ( na návštevu prírody )

noviny.sk

​Potrebný negatívny test bude potrebovať každý, kto vstúpi do okresu Nitra.  

Od pondelka sa bude môcť v okrese Nitra chodiť do práce, do prírody, športovať, vyzdvihnúť si zásielku, sprevádzať deti do škôlky alebo školy a podobne len s negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 7 dní. Bez testu môžu ísť aj tí, ktorí majú potvrdenie o prekonaní COVID 19 nie staršie ako 3 mesiace. Bez testu môžete ísť len k lekárovi, do potravín a do drogérie pre najnevyhnutnejšie veci.

S testovaním začne najväčší zamestnávateľ v okrese Jaguar Land Rover, ktorý  pretestuje svojich zamestnancov už zajtra. "Tie testy budú platiť rovnako, ako na iných miestach," skonštatoval minister práce Milan Krajniak. 

 Vláda poskytla okresu vojakov, logistické zabezpečenie aj certifikáty. S plošným testovaním obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 v okrese Nitra bude pomáhať do 150 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 30 zdravotníkov. O vyčlenení profesionálnych vojakov na poskytnutie súčinnosti pri testovaní dnes počas online rokovania rozhodla vláda SR. Ministerstvo obrany dodá mestu 15 000 kusov antigénových testov. 

Postupne môže byť zámerom aj otestovanie všetkých okresov. "Slovensko sa nachádza vo fáze, že by sme mali takto pokračovať v testovaní aj v iných okresoch," uviedol minister školstva . Do konca týždňa by malo prísť na Slovensko 2,6 mil testov.

V Nitre sa začne testovať v piatok poobede, ostatné samosprávy sa pridajú cez víkend.

Okrem Nitry sa už na plošné testovanie chystá aj 60 obcí v okrese a mesto Vráble. S testovaním obyvateľov pomôže i špecializovaná nemocnica svätého Svorada. Tá má už niekoľko mesiacov Covidové oddelenie pre pacientov s ťažším priebehom ochorenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy