Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jeden z dvojice posádky RZP by bol vodič s nízkym zdravotníckym vzdelaním. Záchranári s tým nesúhlasia.
Zdielať na

Jeden z dvojice posádky RZP by bol vodič s nízkym zdravotníckym vzdelaním. Záchranári s tým nesúhlasia.

POPRAD / Vážny rozpor medzi záchranármi a poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby spôsobil návrh zmeny výnosu ministerstva zdravotníctva. Jeden z dvojice by bol vodič s nízkym zdravotníckym vzdelaním. Záchranári s tým nesúhlasia.

Poskytovatelia chcú prostredníctvom zmeny výnosu upraviť zloženie posádok rýchlej zdravotnej pomoci. V systéme, odvolávajúc sa na ročenku minsiterstva zdravotníctva, chýba 1 200 až 1 400 vzdelaných záchranárov. "Všetky tabuľkové miesta momentálne sú obsadené. Sú obsadené aj za cenu toho, že záchranári slúživ v súlade so zákonom nadčasové hodiny. Niektorí záchranári už začínajú poukazovať na to, že nechcú slúžiť nadčasové hodiny, ale chcú slúžiť len tú normu pracovných hodín, ktorú majú odrobiť," hovorí prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák. 

"Keď boli výberové konania na záchrannú zdravotnú službu deklarovali, že v RZP majú byť dvaja zdravotnícki záchranári. Nikto netvrdil, že chýbajú. Po necelom trištvrte roku sa ozývajú, že im chýbajú záchranári," tvrdí František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. 

Čestné prehlásenie o počte kvalifikovaných záchranárov, vďaka ktorému poskytovatelia uspeli v tendri, poslalo TV JOJ aj ministerstvo zdravotníctva. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov nedostatok záchranárov priznáva. No podstatne nižší. "Číslo, ktoré by nám chýbalo je okolo 300, 400 záchranárov. Ale tohto roku nám končilo 160 záchranárov v bakalárskom a 40 záchranárov nám končilo malého záchranára. Čiže nejakých dvesto sa do systému dostalo," dodáva Majerský. 

Na zmenu teda nevidí dôvod. Teraz tvoria posádku RZP dvaja či už stredoškolsky alebo vysokoškolsky vzdelaní, kvalifikovaní záchranári. To je ale podľa poskytovateľov kontraproduktívne. "Môže to viesť k zvýšenej miere omylov, ktoré tieto posádky urobia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti," tvrdí Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák.

Podľa návrhu poskytovateľov by mali posádku RZP kvalifikovaný záchranár a vodič. Ten by mal len základné zdravotnícke vzdelanie alebo by sa otvoril nový odbor - vodič záchrannej zdravotnej služby. "Aby šofér bol iným zdravotníckym pracovníkom, nie takým vysokovzdelaným, aký je zdravotnícky záchranár. My si myslím, že zdravotnícki záchranári sa majú venovať tomu, čo vyštudovali, teda pracovať priamo pre pacienta, teda zachraňovať pacienta a nie šoférovať sanitku," dodáva Polák. 

S týmto záchranári zásadne nesúhlasia. Podľa nich je dôležité, aby bola celá posádka vzdelaná a kvalifikovaná. Pri pacientovi majú všetci svoje úlohy. "Môžu spolu liečbu konzultovať, môžu sa poradiť. V tomto smere to vidím jednoznačne ako krok späť," hovorí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre zdravotných záchranárov Vladimír Hosa. 

Chcú ušetriť

Poskytovatelia tvrdia, že touto zmenou chcú ušetriť v systéme 3,5 milióna eur a vzdajú sa aj časti svojich paušálov. "My sme povedali, že po takejto zmene, je správne znížiť paušál pre posádky RZP, čo by ušetrilo v zdravotníctve zdroje na to, aby mohli byť použité niekde inde," dodáva Polík.

"Mali by sme na tých záchranároch jednoznačne stavať. Ten systém zveľaďovať, zlepšovať im podmienky, zvyšovať kompetencie a nie brať záchranárov zo sanitiek," tvrdí Hosa. 

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že sa bude zaoberať touto problematikou a navrhne len také zmeny, ktoré nebudú mať dopad na pacienta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy