Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nájsť starý poklad sa nie vždy oplatí. Vysoké pokuty hrozia, ak nenahlásite archeologický nález
Zdielať na

Nájsť starý poklad sa nie vždy oplatí. Vysoké pokuty hrozia, ak nenahlásite archeologický nález

TRNAVA / Archeológovia v Trnave pri náhodnej kontrole zistili, že na mieste, kde prebieha intenzívna výstavba rodinných domov, sa nachádzali vo výkopovej zemine nálezy z doby železnej. Stavebník je pritom povinný nahlásiť každý nález pamiatkovému úradu. Inak mu hrozí vysoká pokuta!

V Trnavskej miestnej časti Kopánka prebieha intenzívna výstavba. Napriek tomu, že toto územie je takmer celé zastavané, obyvatelia rodinných domov tvrdia, že si na mieste nevšimli žiadne archeologické nálezy.
"Vedeli sme, že vo vzdialenejšej polohe od tohto miesta boli archeologické nálezy, ale že priamo tu na tejto a vedľajšej ulici to sme nevedeli," povedal archeológ Matúš Sládok. Dozvedeli sa o tom náhodne. Na záberoch vedľa nedávno postaveného domu vidieť sídliskový objekt z prelomu staršej domy železnej s obsahom mazanice.

Mazanica je v podstate  jeden z najbežnejších archeologických nálezov a to čo vidíme je pozostatok stavebného materiálu pravekého domu. Na mieste sa našiel aj hrot z keltsklej kopie.
"Toto je Keltský meč, z porušeného kostrového hrobu z ktorého je aj tá kopia z Kopánky," povedal Andrej Sabov. Málokto vie, prečo zbrane nájdené v hroboch sú poškodené. "Deformácia je zámerná. Po smrti bojovníka boli spolu s telom do hrobu vložené aj jeho zbrane," tvrdí Sabov.

Stavebník má zo zákona povinnosť ohlásiť archeologický nález na svojom pozemku." My si zo zákona vieme vymôcť, archeologický výskum, vieme ho nariadiť rozhodnutím a v prípade, že stavebník stavia na archeologickom nálezisku tak aj niekedy pristupujeme," skonštatoval Sládok.


V minulom roku stavbári v 11 prípadoch neoznámili archeológom, že na ich pozemku sa našli archeologické nálezy. Pokuta ich neminula. "Vo výške 100 600 eur, čiže priemerné deväťtisíc eur, tá suma bola taká vysoká lebo sme pokutovali veľké spoločnosti," uviedol archeológ.

Archeologický nález našli aj v Popradskom kostole. Pozrite si reportáž:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy