Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zastrelili známeho televízneho novinára. Európska komisia žiada veľké vyšetrovanie
Zdielať na

Zastrelili známeho televízneho novinára. Európska komisia žiada veľké vyšetrovanie

GRÉCKO / Neďaleko Atén v piatok zavraždili známeho gréckeho televízneho novinára, ktorý sa zaoberal kriminálnymi kauzami. Ako informovala agentúra AFP, päťdesiatročného Jorgosa Karaivaza zastrelili dve zakuklené osoby na motocykli v čase, keď sa vracal domov z práce.

Polícia ihneď začala s pátraním po páchateľoch a vyšetrovaním okolností vraždy. Telo muža sa našlo neďaleko jeho domu na aténskom predmestí. Karaivaz, ktorý pracoval pre viac médií, sa vracal domov z televízie Star, kde nakrúcal reláciu. Podľa vyšetrovateľov ide o profesionálnu vraždu. Útočníci zrejme použili pri streľbe tlmič.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová napísala na Twitteri, že je vraždou hlboko otrasená. "Mala by byť vykonaná spravodlivosť a novinárom zaručená bezpečnosť," napísala Jourová. Hovorkyňa gréckej vlády Aristotelia Peloniová informovala, že príslušné úrady "už prípad vyšetrujú". Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval v sobotu na urýchlené vyšetrenie vraždy. Ohavný čin odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Je to opovrhnutia hodný a zbabelý čin. Novinári musia mať možnosť vykonávať svoju prácu bez strachu o svoju bezpečnosť," skonštatovala na Twitteri von der Leyenová.

Útoky na novinárov sú v Grécku relatívne vzácne. V roku 2010 bol v Aténach zastrelený Sokratis Jolias. K jeho vražde sa prihlásila krajne ľavicová skupina, polícia ale páchateľa dodnes nevypátrala. Častejšie sú podpaľačské a iné druhy útokov na sídla súkromných médií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy