Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vrátia cestovné kancelárie peniaze za zájazdy?
Zdielať na

Vrátia cestovné kancelárie peniaze za zájazdy?

Zdroj: noviny.sk/fotosita

BRATISLAVA / Desiatky miliónov eur majú slovenskí dovolenkári uložené v dosiaľ nezrealizovaných zájazdoch. Pre obmedzenia v súvislosti s pandémiou ich cestovné kancelárie odložili na neurčito. Keďže s cestovaním to stále nevyzerá ružovo, mnohí svoje zálohy nebudú schopní vyčerpať. Najneskôr v polovici septembra cestovky budú musieť klientom peniaze vrátiť.

Odložené zájazdy má aktuálne približne 120 cestovných kancelárií pôsobiacich na Slovensku. Otázne však je, či sa všetkým podarí prežiť najbližšie mesiace.

Cestovné kancelárie totiž nemajú takmer žiadne tržby a z nariadenia štátu je ich podnikanie značne obmedzené. Vízia na najbližšie mesiace veľmi hmlistá.
“Čo napríklad aj CK značne komplikuje akúkoľvek prípravu na leto, ktorá je pre ne extrémne dôležitá," konštatoval ekonomický analytik z INESS, Martin Vlachynský. Vyplácať klientov, ktorí sa museli namiesto zájazdov vlani uspokojiť s poukazom, bude pre mnohé spoločnosti otázka prežitia. Podobnú skúsenosť má aj náš kolega. “Nečakali sme, že to bude dlhodobý investičný fond a peniaze mám od minulého roka tam, približne 600 eur, bola to záloha," reagoval kolega Richard Juriš. “Beriem to ako záruku a serióznosť od cestovky, že nám peniaze vrátené budú," myslí si klient Silvester. Rezervy sa minuli, a preto cestovné kancelárie potrebujú finančnú injekciu od štátu. “Preklenovacie úvery sú prísnejšia metóda, pretože pomôžu len tým CK, ktoré ešte veria, že v blízkej budúcnosti sa dokážu dostať do kladných čísel, a že majú funkčný biznis model," vyjadril sa Vlachynský. Sú však aj také, ktoré budú musieť s podnikaním pre zásah štátu do cestovania prestať. Čo potom? “CK musí vyhlásiť insolventnosť, pokiaľ nedokáže tieto peniaze vrátiť späť klientovi, no a potom pristúpi k likvidácii tejto škody poisťovňa," povedal prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárii a cestovných agentúr, Roman Berkes. "Tieto svoje záväzky alebo požiadavky voči štátu si budú poisťovne riešiť so štátom, klienti by tým nemali byť ohrození".Jozefína Žáková, predsedníčka Slovenskej asociácie poisťovní. Pri vyplácaní záväzkov voči cestujúcim bude dôležité, na akú sumu boli cestovky poistené a či to bude stačiť na pokrytie všetkých nárokov. Zároveň, ak cestovka krachne tento rok, bude za ňu treba kryť záväzky aj z minulého roka. Pritom vlani mohla mať zmluvu s inou poisťovňou ako teraz. Viacerí dovolenkári by preto namiesto peňazí uprednostnili zážitky, aj keď: "mať obmedzený režim na dovolenke, to asi nie je to pravé orechové," reagoval klient Silvester. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy