Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obavy oznamovateľa sa potvrdili. V tejto obci splaškové vody vylievajú do lesného porastu
Zdielať na

Obavy oznamovateľa sa potvrdili. V tejto obci splaškové vody vylievajú do lesného porastu

VYSOKÁ PRI MORAVE / Zamestnanci obce vo Vysokej pri Morave vylievajú kal z čistiarne odpadových vôd do lesného porastu. S touto informáciou kontaktoval oznamovateľ strážcu prírody, ktorý to šiel ihneď preveriť. Obavy sa potvrdili. Na mieste bol ešte traktor s cisternou.

Podľa inšpekcie životného prostredia sa takéto veci dejú pravidelne. Väčšinou sa ľudia snažia ušetriť. Objednajú si teda lacnú firmu, ktorá im ale negarantuje, že ich splaškové vody skončia v čistiarni odpadových vôd. Často skončia niekde v poli. V tomto prípade to ale bolo trochu inak.

"Pri mojom príchode na miesto som zastavil zamestnanca obce, ktorý riadil traktor, na ktorom bol v prívese pripojený fekál a zrovna tu tento kal vylievali," uviedol Andrej Somora, strážca prírody. Zamestnanci sa strážcovi odmietli legitimovať a tak privolal políciu. "Vami uvedenou vecou sa zaoberá Okresné riaditeľstvo PZ Malacky, ktoré v súčinnosti s pracovníkmi z Inšpekcie životného prostredia vykonávajú potrebné úkony s cieľom jej náležitého objasnenia," informovala hovorkyňa Veronika Martiniaková z Krajského riaditeľstva policajného prezídia v Bratislave. Štátna ochrana prírody dostala prvý takýto oznam o nelegálnom uskladňovaní odpadu už pred mesiacom. Podľa ochranára sa mali pracovníci obce na mieste vyjadriť, že vyliali asi 6 várok. Oznamovateľ mal ale poskytnúť mesiac staré fotky, na ktorých vidieť, že kal tam vylievali už vtedy. "Keď sa bavíme o uskladňovaní kalu z ČOV, ktorý sa tu nachádza v lesnom poraste, tak je to podľa mňa mimoriadne zhoršenie kvality vôd. Tak isto som pri oznamovaní tejto veci ju nahlasoval ako poškodzovanie ochrany prírody," konštatoval strážca prírody Andrej Somora. Podľa starostu nejde o veľkú katastrofu. Podľa jeho slov hrozilo, že kal z čistiarne vytečie do Moravy. Do lesného porastu ho teda mali vyliať preto, aby neznečistili rieku. Malo ísť zhruba o 15 kubíkov, z čoho asi 85% mala byť už prečistená voda. "V súčasnosti ju evidujú ako podozrenie z priestupku na úseku ochrany životného prostredia. V prípade naplnenia skutkovej podstaty trestného činu, bude vec odstúpená na ďalšie konanie vecne príslušnému útvaru v pôsobnosti Okresného riaditeľstva PZ Malacky," doplnila hovorkyňa Martiniaková.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy