Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Košiciach sa rozhodli urobiť výskum, v ktorom zisťovali protilátky občanov. Už sú známe výsledky
Zdielať na

V Košiciach sa rozhodli urobiť výskum, v ktorom zisťovali protilátky občanov. Už sú známe výsledky

KOŠICE / Počas druhej vlny pandémie si Košice , tak ako ďalšie mestá, prešli doslova peklom. Nemocnice sa postupne uvoľňujú a tamojší vedci sa začali zaoberať výskumom, ktorý by mohol vysvetliť, prečo sa tam vírus šíril tak zákerne. Poslúžili im na to formuláre obyvateľov, ktorí sa dobrovoľne zapojili do výskumu na prítomnosť protilátok v krvi.

Mnohí ani nemuseli tušiť, že sú infikovaní a Covid- 19 nevedomky šíria. Vedenie mesta má nielen informácie o premorenosti svojich obyvateľov, ale výsledky práce vedcov z košickej univerzity Pavla Jozefa Šafárika si možno prečítajú aj ich kolegovia v zdravotníckych magazínoch.

Sála, ktorá za normálnych okolností slúži na poslanecké zastupiteľstvá mesto ju však s Košickou univerzitou využilo na štúdiu. Testovali tu premorenosť obyvateľov. "Potrebujeme reálne vedieť koľko ľudí z tzv. všeobecnej populácie má vytvorené protilátky," uviedol profesor Jarčuška. Podľa vzorky je výsledok štúdie o premorení neočkovaných Košičanov nasledovný:" 25% obyvateľov Košíc a okolia malo po vyhodnotení týmito testami protilátky," konštatovala lekárka Monika Halánová. "Vyšlo, že naozaj veľká skupina ľudí jednoducho by mala byť ostražitá," upozornil primátor mesta Jaroslav Poláček. Testovanie trvalo 2 týždne. Na štúdiu vyčlenili 10 tisíc rýchlotestov. Pre obrovský záujem bol materiálu nedostatok. Mnohí odtiaľ odchádzali prekvapení. "Práve ten asymptomatický priebeh, ktorý u niekoho mohol byť nám môže objasniť prečo napríklad v meste Košice počas tých zimných mesiacov mala tá pandémia také dramatické dôsledky, " vyjadrila sa lekárka Halánová.  Okrem prirodzeného premorenia Covidom - 19 je v Košiciach prvou dávkou vakcíny zaočkovaných ďalších 20% obyvateľov. "Na dosiahnutie kolektívnej imunity v meste potrebujeme aspoň tých 60% zaočkovaných," doplnila lekárka Halánová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy