Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia ukončila vyšetrovanie tragickej smrti mladého skejtbordistu, trestné stíhanie zastavili
Zdielať na

Polícia ukončila vyšetrovanie tragickej smrti mladého skejtbordistu, trestné stíhanie zastavili

REVÚCKA LEHOTA / Vyšetrovanie tragickej smrti mladého skejtbordistu polícia ukončila. 16-ročný Dávid zomrel v predposledný deň prázdnin po tom, čo na cyklotrase pri obci Revúcka Lehota narazil pri schádzaní z kopca do zábrany v strede cesty.

Vážne zraneného študenta tam našiel miestny obyvateľ. Aj napriek okamžitému zásahu záchranárov Dávid zomrel asi 2,5 hodiny po prevoze do nemocnice. "Pol hodinu ho oživovali aj vrtuľník volali z Banskej Bystrice, ale nepodarilo sa ho oživiť. Tam zomrel potom," opisovala nehodu obyvateľka Revúckej Lehoty. 

Polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie, vyšetrovanie trvalo niekoľko týždňov. Zisťovali pravdepodobne aj to, kto a prečo tam osadil zábranu zo železnej konštrukcie a pletiva naplnenú kameňmi. "V priebehu vyšetrovania polícia vypočula viacerých svedkov, zabezpečila znalecké posudky, dokumentáciu, ako aj záznamy z bezpečnostných kamier," priblížila policajná hovorkyňa Mária Faltániová. 

Vyšetrovanie tohto prípadu je už ukončené."Trestné stíhanie bolo v tomto prípade zastavené, nakoľko tento skutok nie je trestným činom," uviedla policajná hovorkyňa. 

O trestný čin usmrtenia ide podľa trestného zákona vtedy, keď niekto inému z nedbanlivosti spôsobí smrť."Vždy na základe tej skutkovej podstaty trestného činu sa musí viesť dokazovanie v trestnom konaní. A keď dokazovanie nepreukáže, že sú naplnené všetky tie znaky skutkovej podstaty trestného činu, tak sa musí zastaviť trestné stíhanie," vysvetlila odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Zábranu, ktorej sa už mladý Dávid nevedel vyhnúť, pár hodín po tragédii niekto odstránil. Podľa miestnych tam však v minulosti stála úplne iná prekážka, tú ale niekto vytrhol, čo nám vtedy potvrdil aj starosta. Zábrany osadzovali kvôli nezodpovedným vodičom, ktorí nerešpektovali zákaz vstupu, ničili chodník a ohrozovali aj cyklistov a chodcov, pre ktorých je trasa určená. Nezodpovední vodiči túto cyklotrasu dodnes využívajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy