Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Česko ešte viac sprísni hraničný režim. Rakúsko zavádza prísnejšie PCR testovanie pre pendlerov
Zdielať na

Česko ešte viac sprísni hraničný režim. Rakúsko zavádza prísnejšie PCR testovanie pre pendlerov

Archívna reportáž

Podľa ministra už lockdown nestačí

BRATISLAVA / Okrem zelenej, oranžovej a červenej zavedie od piatka 5. februára aj štvrtú kategóriu veľmi vysoko rizikových krajín, kam aktuálne zaraďuje aj Slovensko. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informuje štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

Ako ďalej priblížil, každý cestujúci do Česka, ktorý počas uplynulých 14 dní strávil viac ako 12 hodín na Slovensku, bude povinný pred vstupom na územie ČR vyplniť elektronický formulár dostupný TU. Cestujúci sú zároveň povinní sa maximálne 48 hodín pred vstupom do ČR nechať otestovať v akreditovanom laboratóriu a disponovať písomným potvrdením o jeho negatívnom výsledku.

Zároveň musia po vstupe do krajiny absolvovať domácu karanténu až do predloženia druhého negatívneho výsledku PCR testu. Druhý test je možné absolvovať najskôr po piatich dňoch od príchodu do Česka, jeho výsledok je potrebné predložiť krajskej hygienickej stanici (študenti aj škole a zamestnanci zamestnávateľovi).

Klus zároveň upozornil, že okrem toho platí po dobu desiatich dní od príchodu do ČR povinnosť všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, a to aj po negatívnom výsledku druhého PCR testu. "Z týchto povinností aj naďalej platia viaceré výnimky, napríklad pre pracovníkov medzinárodnej dopravy, tranzit cez ČR do 12 hodín, odôvodnené cesty do ČR do 12 hodín, deti do piatich rokov, ako aj pre takzvaných pendlerov, žiakov a študentov prekračujúcich hranicu aspoň jedenkrát týždenne,“ spresnil štátny tajomník.

Rakúsko sprísňuje podmienky pre pendlerov

Klus zároveň informuje, že Spolková vláda Rakúska rozhodla o uvoľnení „domácich“ opatrení a lockdownu. Od pondelka 8. februára sa v krajine otvoria školy, obchody, múzeá či galérie. Pendleri prichádzajúci do krajiny za prácou musia raz do týždňa predložiť negatívny test na koronavírus. Pribúda aj povinnosť zaradiť sa do systému elektronickej registrácie osôb. Formulár je dostupný TU. Oznámil to v utorok minister vnútra Karl Nehammer.

Zvyšujú sa aj pokuty za porušenie pandemických opatrení

Za nenosenie respirátorov a nedodržanie odstupov hrozí pokuta 90 eur, doteraz to bolo 25, resp. 50 eur. Sprísňujú sa kontroly na hraniciach aj lyžiarskych svahoch.

Povinnosť preukázať sa negatívnym testom platí pre všetkých prichádzajúcich, na ktorých sa nevzťahujú výnimky. Antigénový alebo PCR test v prípade pendlerov nesmie byť starší ako sedem dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy