Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Video: Takto vyzerá údržba historických pamiatok. Na obhliadky striech používajú drony
Zdielať na

Video: Takto vyzerá údržba historických pamiatok. Na obhliadky striech používajú drony

OKRES PEZINOK / Vzniku obrovských škôd na historických pamiatkach sa dá predísť pravidelnou údržbou. Niekedy postačí vyčistiť odkvapovú rúru od lístia alebo vymeniť poškodenú škridlu. S tímom pamiatkových inšpektorov sme sa boli pozrieť na kaplnku, v ktorej sú hroby príslušníkov rodu Pálffyovcov. Nachádza sa neďaleko hradu Červený kameň.

Pri inšpekciách národných kultúrnych pamiatok obhliadky striech robia za pomoci dronov. "Kontrolujem hrebeňové časti striech, hroty veží, ukotvenie krížov a bleskozvodov," hovorí inšpektor pamiatok. 

Na historických budovách sú vo veľmi vysokej výške

Všetci pracovníci musia byť vyškolení, aby pri práci nedošlo k nešťastiu. "Musíme ísť dosť vysoko, niekedy aj 40 metrov, ako napríklad na Trenčiansku vežu," hovorí inšpektor pamiatok. 
Čistenie žľabov je základná údržba strechy. Starý podstrešný žľab sa dá niekedy čistiť iba rukou, lebo sa zatvára váhou rebríka.

Pálffiyovská pohrebná kaplnka

Kaplnka má dôsledky zanedbanej údržby strechy. "Ak by bola porucha na streche včas odstránená, tak by nedošlo k takémuto stavu premokrenia a k tým riasam a plesniam," hovorí inšpektor. Ríny plné lístia strácajú svoju funkciu a dažďová voda steká priamo pod múr.

Prácou týchto, ľudí nie je len hasiť dlhodobý problém, ale aj metodicky pôsobiť na vlastníkov stavieb. Používajú kalendár údržby, kde vidíme jednotlivé ročné obdobia. "Naše služby sa poskytujú vo verejnom záujme, sú plne hradené zo štátneho rozpočtu, alebo z projektových peňazí," hovorí

Súvisiace články

Najčítanejšie správy