Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad smrti Slováka v Belgicku: Druhý muž belgickej federálnej polície požiadal o dočasné pozastavenie funkcie
Zdielať na

Prípad smrti Slováka v Belgicku: Druhý muž belgickej federálnej polície požiadal o dočasné pozastavenie funkcie

BRATISLAVA / Číslo dva belgickej federálnej polície André Desanfants požiadal o dočasné pozastavenie svojej funkcie. Urobil tak v reakcii na publikované video z cely Jozefa Chovanca z roku 2018.

André Desanfants označil video za škandalózne a správanie policajtov za neakceptovateľné. Polícia zároveň v nadväznosti na reportáž belgickej televízie nariadila interné disciplinárne vyšetrovanie.

"Chceme sa poďakovať belgickým novinárom, že pomáhajú k objasneniu všetkých okolností a tým posilnia naše doterajšie úsilie, a gesto vysokého predstaviteľa polície vnímam ako silný signál, že sa priblížime k dôkladnému vyšetrovaniu," informoval Juraj Tomaga z ministerstva zahraničných vecí. 

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa by mali byt vypočúvaní svedkovia z lietadla. Požaduje to aj rezort diplomacie SR. 

Pozrite si celý rozhovor s Martinom Klusom: 

Zábery z letiska v belgickom Charleroi, ktoré zverejnili miestne média, ukazujú, že si zadržaný Slovák najskôr búchal hlavu o stenu, čím si spôsobil zranenia hlavy. Následne sa muža snažilo spacifikovať niekoľko mužov v uniformách. Dlhé minúty mu mali tlačiť na hrudný kôš. Jeho smrť dokonca prirovnávajú k smrti Georga Floyda zo Spojených štátov amerických. 

"Vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce. Napríklad ako sa policajti stojaci pri mužovi, ktorý krváca z hlavy smejú a zdravia nacistickým pozdravom a robia gestá, ktorými naznačujú, že je diabol," uviedol pre TV JOJ právnik Lennert Dierickx, ktorý zastupuje rodinu zosnulého.

Vypočujte si telefonáť s advokátom rodiny zosnulého Jozefa Chovanca: 

Rodičia, ktorí žijú v Terchovej sa zo smrti ich najstaršieho syna dodnes nespamätali. No veria, že vinníci budú potrestaní. Ihneď ako sa dozvedeli, že ich syn je v bezvedomí v nemocnici sadli do auta a išli do Belgicka. "Na prístrojoch bol napojený, ale on už bol chudáčisko mŕtvy, aj doktor nám povedal, že je už mŕtvy," vraví otec nebohého. 

Slováka zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla vraj správal násilne, prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla ilegálne. Na základe zistených informácií, personál lietala požiadal muža, aby z lietadla vystúpil. Tridsaťosemročný muž to ale rezolútne viackrát odmietol. Kapitán lietadla následne odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Pozrite si reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy