Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Advokát rodiny zosnulého Slováka, ktorý zomrel v Belgicku: Na videu vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce
Zdielať na

Advokát rodiny zosnulého Slováka, ktorý zomrel v Belgicku: Na videu vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prípad Slováka, ktorý zomrel v Belgicku pred dvoma rokmi po tom, ako ho polícia vyviedla z lietadla, je opäť v pozornosti verejnosti. Muž podľa všetkého zomrel v cele po neprimeranom zásahu polície. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Zábery z letiska v belgickom Charleroi, ktoré zverejnili miestne média, ukazujú, že si zadržaný Slovák najskôr búchal hlavu o stenu, čím si spôsobil zranenia hlavy. Následne sa muža snažilo spacifikovať niekoľko mužov v uniformách. Dlhé minúty mu mali tlačiť na hrudný kôš. Informáciu ako prvý priniesol portál sme.sk. Jeho smrť dokonca prirovnávajú k smrti Georga Floyda zo Spojených štátov amerických. 

"Vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce. Napríklad ako sa policajti stojaci pri mužovi, ktorý krváca z hlavy smejú a zdravia nacistickým pozdravom a robia gestá, ktorými naznačujú, že je diabol," uviedol pre TV JOJ právnik Lennert Dierickx, ktorý zastupuje rodinu zosnulého. 

Celý telefonát s právnikom rodiny zosnulého muža: 

Z kómy sa už neprebral

Zasahujúci príslušníci sa podľa zverejnených záberov usmievali, jeden z nich mal dokonca hajlovať. Po tomto zákroku ozbrojených zložiek utrpel muž infarkt, po ktorom upadol do kómy, z ktorej sa už viac neprebral. Po jeho smrti sa prípadom začal zaoberať aj slovenský konzulát v Belgicku.

Rodičia veria v spravodlivosť 

Rodičia, ktorí žijú v Terchovej sa zo smrti ich najstaršieho syna dodnes nespamätali. No veria, že vinníci budú potrestaní. Ihneď ako sa dozvedeli, že ich syn je v bezvedomí v nemocnici sadli do auta a išli do Belgicka. "Na prístrojoch bol napojený, ale on už bol chudáčisko mŕtvy, aj doktor nám povedal, že je už mŕtvy," vraví otec nebohého. 

Na jeho zúbeženom tele pripojenom na množstvo hadičiek videli následky brutálnej bitky. "Modriny, kľúčna kosť zlomená, palce zlomené, päty dobité, krvavé a celý modrý," pokračuje Jozef. Po mužovej smrti sa prípadom začal zaoberať aj slovenský rezort diplomacie. Zareagovali aj teraz, po zverejnení videa. "S veľkým znepokojením sme však zaznamenali šokujúce medializované videozáznamy, na ktorých vidieť neprimerané použitie násilia ako aj gestá, ktoré sú v každej demokratickej spoločnosti považované za protiprávne konanie," vyjadril sa Juraj Tomaga, hovorca ministerstva zahraničných vecí. 

"Ja to odmietam, lebo sú aj svedkovia, ktorí s ním leteli a vraveli, že nerobil vôbec nič v lietadle," pokračuje otec zosnulého Slováka. Na Slovensku po mužovi zostala manželka a vtedy trojročná dcérka. Už sa ho nikdy nedočkali. Video, ktoré teraz zverejnili belgické média videli príbuzní už pred viac ako rokom. Napriek tomu tamojšia polícia ani súdy dodnes nevyvodili žiadne dôsledky. "Vzhľadom na negatívnu reakciu verejnosti a v súvislosti so zverejnením videa sme belgické orgány požiadali, aby vyšetreniu prípadu venovali maximálnu pozornosť," dodal Tomaga. 

Najnovšie už prípad rozvíril aj belgickú politickú scénu, a tak rodine zostáva dúfať, že smrť ich blízkeho bude spravodlivo objasnená. "Už keď ho spacifikovali, tak ho nemali zabiť. Mali ho zadržať na 24 hodín či ako sa to robí ale nemali ho zabiť," zakončil otec muža. 

Slováka zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla vraj správal násilne, prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla ilegálne. Na základe zistených informácií, personál lietala požiadal muža, aby z lietadla vystúpil. Tridsaťosemročný muž to ale rezolútne viackrát odmietol. Kapitán lietadla následne odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Prípad však doteraz nie je súdne uzavretý a miestne noviny Het Laatse Nieuw sa dostali k záberom, ktoré ukazujú nešetrné zaobchádzanie so Slovákom v letiskovej väzbe.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy